Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRO PROTIV KINE

Peter Thiel: Bitcoin je financijsko oružje Kine protiv SAD-a

Peter Thiel
Press Association/PIXSELL
08.04.2021.
u 12:32

Peter Thiel, osebujni poduzetnik, suosnivač PayPala, član uprave Facebooka i konzervativni politički donator, pozvao je američku vladu da razmotri strože propise o kriptovalutama

Peter Thiel je "pro-kripto" i "pro-bitcoin-maksimalist", ali također smatra da kriptovaluta možda potkopava Ameriku.

Thiel, osebujni poduzetnik, suosnivač PayPala, član uprave Facebooka i konzervativni politički donator, pozvao je američku vladu da razmotri strože propise o kriptovalutama, prenosi Bloomberg.

"Pitam se treba li u ovom trenutku i o bitcoinima djelomično razmišljati kao o kineskom financijskom oružju protiv SAD-a", rekao je Thiel tijekom nastupa na virtualnom događaju održanom za članove Zaklade Richard Nixon.

 Thiel, koji često kritizirao američke tvrtke koje posluju s Pekingom uglavnom je bio usmjeren na američko-kineske odnose.

Tijekom razgovora, Thiel je ponovno prozvao Googlea odnosno Alphabet kojeg je u govoru 2019. optužio da radi protiv američkih interesa. Optužio ih je da suradnja s Kinezima zapravo zači suradnju s kineskom vojskom . Google se, nakon te izjave oglasio te su ustvrdili u objavi, da ne surađuju s kineskom vojskom te da su  "ponosni što nastavljaju dugu povijest suradnje s američkom vladom, uključujući Ministarstvo obrane, u mnogim područjima, uključujući kibernetičku sigurnost, regrutiranje i zdravstvo."

Thiel, koji je Silicijsku dolinu dramatično napustio 2018. godine, žaleći se da je postala "jednostranačka država", nije se ograničio na kritiziranje Googlea. Predložio je da američki nadzor američkih tehnoloških tvrtki također treba uključiti Apple, napominjući da tvrtka većinu svojih uređaja izrađuje u Kini, gdje su standardi rada slabiji nego u SAD-u i Europi. "Apple je vjerojatno jedina [tehnološka tvrtka] koja ima pravi strukturni problem" za američke interese, rekao je i istaknuo "Apple je onaj koji ima stvarne sinergije s Kinom."

Thiel je također predložio da SAD trebaju slijediti Indiju i zabraniti TikTok, društvenu aplikaciju u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance., a koju je nazvao " vrstom nevjerojatne filtracije podataka o ljudima". Thiel je primijetio da bi, ako bi bio zabranjen, TikTok vjerojatno zamijenile slične aplikacije, kao što se dogodilo u Indiji. "Ne mislim da je to bio strašan, strašan gubitak" u Indiji, rekao je.

Thiel koji sjedi i u upravnom odboru Facebooka ali kritizirao je i njih jer njeguje ono što je nazvao "budnom politikom", napominjući da je tvrtka prošle godine odbila zauzeti čvrst stav o prosvjedima u Hong Kongu. Thiel je također kritizirao Facebook - zajedno s drugim tehnološkim tvrtkama - zbog "uklanjanja platforme predsjednika Trumpa". "Došlo je do izravne cenzure", rekao je Thiel. "A kad to učinite s predsjednikom Sjedinjenih Država, čini se da ste stvarno prešli neku vrstu rubikona."

Komentara 5

XA
xaron
20:16 08.04.2021.

Veliki kritičar US pravnog sistema. Poznata je njegova iskrena izjava : Pravda u US je dostupna samo miltimilionerima. Bio je dosljedan i financirao je sudske ( ogromne ) troškove ljudima koji to nisu mogli platiti.

BJ
Ben Juda Talmudan
13:58 08.04.2021.

Onda i Elon Musk radi za Kinu !!

DU
Deleted user
19:15 08.04.2021.

Nemre na tome zaraditi pa blati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije