Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće NASA-e

Otkriveno 715 novih planeta, na nekima možda razvijen i život

NASA
NASA
26.02.2014.
u 23:51

Dosad je bilo vrlo malo poznatih planeta izvan Sunčeva sustava čija se veličina mogla usporediti sa Zemljinom.

NASA je objavila kako je u srijedu pomoću teleskopa Kepler otkrila 715 novih planeta, koji kruže oko udaljenih zvijezda 'razbacani'među 305 planetarnih sustava.

Posebno zanimljivo u otkriću je to što je 95 posto otkrivenih planeta manje od Neptuna, koji je pak četiri puta veći od Zemlje. A dosad je bilo vrlo malo poznatih planeta izvan Sunčeva sustava čija se veličina mogla usporediti sa Zemljinom.   

- Ti novi planeti i Sunčevi sustavi nalik našem najavljuju još uzbudljivih otkrića posebice kada ćemo koristiti James Webb, novi svemirski teleskop - rekao je pomoćnik direktora NASA-inog znanstvenog odjela John Grunsfeld.

Dosad je bilo oko tisuću poznatih egzoplaneta, a spomenutih 715 uočeno je u razdoblju od 2009. do 2011. godine kad je lansiran teleskop Kepler. Postoji mogućnost da je na nekim od otkrivenih planeta razvijen život, no to se zasad ne može provjeriti.

>>Dječak zamolio NASU za pomoć oko zadaće. Evo što su mu odgovorili

>>Curiosity snimio prvu fotografiju Zemlje s Marsa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije