Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ATIPIČNA KOMBINACIJA MUTACIJA'

Otkrivena nova varijanta koronavirusa u Francuskoj: Ima više mutacija od omikrona

COVID-19 Antigen Tests - Paris
Foto: Pierrick Villette
1/2
04.01.2022.
u 11:32

U Francuskoj je dosad otkriveno 12 pacijenata s novom varijantom, a navodno se radi o lančanoj zarazi od osobe koja je doputovala iz Kameruna

Znanstvenici iz Francuske otkrili su novu varijantu koronavirusa, piše njemački Fokus

Iako se radi o studiji koju još trebaju provjeriti neovisni stručnjaci, navodno je otkrivena mutacija koja pokazuje devet promjena više od trenutno rasprostranjene omikron varijante. 

Stručnjaci su naveli kako se radi o ''atipičnoj kombinaciji mutacija'', a sumnja se da jedna od mutacija, N501Y, spaja sa stanicama i bolje od virusa porijekla te da potiče brže širenje u organizmu. 

Varijante s ovom mutacijom obično je teže neutralizirati, tvrdi Fokus. 

U Francuskoj je dosad otkriveno 12 pacijenata s novom varijantom, a navodno se radi o lančanoj zarazi od osobe koja je doputovala iz Kameruna 

- Još uvijek ne znamo dovoljno da bismo mogli reći išta korisno. Ali već sam u kontaktu sa stručnjacima - kazao je njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach. 

Liječnik Christoph Sprecht objasnio je kako se radi više-manje o igri slučaja da je ova varijanta otkrivena te da postoji puno više mutacija koje se šire neprimijećeno. 

- Sumnjam da nova varijanta neće imati gotovo nikakvog značaja, mogla bi ubrzo nestati - kazao je optimistično. 

>> VIDEO COVID potvrde nisu protuustavne. Šeparović: Naložili smo da ubuduće Stožer mora obrazložiti svaku odluku

Komentara 2

DU
Deleted user
17:47 04.01.2022.

Ma nema brige, cjepivo je vec isporučeno u jednoj od 11 predviđenih doza za22 i 23

DU
Deleted user
20:35 10.01.2022.

Možda će novi soj biti naj jaći do sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije