Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Novi igrač na tržištu: H1 postaje i mobilni operator!

Virtualni operator H1 Telekom pouzda se u svoju korisničku bazu te i u mobilnom dijelu cilja na te korisnike, ali i nove kojima će nuditi usluge
27. svibnja 2012. u 19:23 16 komentara 5180 prikaza
mobitel
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL

H1 Telekom, dosad poznat kao alternativni telekomunikacijski operator u području fiksne telefonije te pružanja usluga interneta i televizije, u roku od mjesec dana ući će i na tržište mobilne telefonije i to s predbrojem 090 koji im je regulatorna agencija HAKOM već odobrila. Bit će to virtualni operator koji će se, kako kazuju, u pružanju mobilnih usluga koristiti infrastrukturom jednog od etabliranih mobilnih operatora na domaćem tržištu. Iako je još prerano definirati o kome je riječ, u idućih mjesec dana javnosti će biti poznate sve informacije, poručuju iz H1 Telekoma. U mobilni segment ući će s već postojećom vlastitom bazom korisnika, potpisanim korisničkim ugovorima, billingom, računovodstvom, pozivnim centrom.

Virtualni operator

H1 Telekom tako će biti u mogućnosti uz fiksnu telefoniju, širokopojasni internet i IPTV (H1TV) korisnicima pružiti i uslugu virtualne mobilne telefonije (MVNO), čime će postati telekom-operator koji će korisnicima ponuditi takozvanu quadruple play usluge ili četiri usluge kod jednog operatora.

H1 trenutačno ima nešto više od 120.000 korisničkih linija. Usluga im je, tvrde, dostupna u cijeloj Hrvatskoj, djelomično preko unajmljene infrastrukture, dok je preko vlastite infrastrukture usluga dostupna u 40 gradova. H1TV (IPTV) u prvih pola godine, otkako je na tržištu, prikupio je 4000 korisnika, a usto H1 ima 20.000 poslovnih korisnika.

Kristian Ćurković, predsjednik uprave H1 Telekoma. naglasio je: – Možemo potvrditi da će H1 Telekom uskoro korisnicima predstaviti novu mobilnu mrežu – H1 mobile – s predbrojem 090 i da ćemo tako postati prvi fiksni telekom-operator koji je ušao u segment mobilne telefonije. Slikovito rečeno, omogućit ćemo korisnicima sve telekomunikacijske usluge na jednom mjestu, pojednostaviti odabir usluga i umrežiti kućanstvo u jednu integriranu naprednu komunikacijsku mrežu. Nakon nekoliko uzastopnih godina kontinuiranog rasta i razvoja usluga to je za nas logičan i očekivan korak u tržišnom okruženju na kojem je sve vidljiviji trend integriranja telekom-usluga. U ovome trenutku možemo potvrditi da je regulatorna agencija HAKOM H1 Telekomu odobrila 090 kao predbroj za mobilnu mrežu.

Prvo fiksna pa mobilna

Može li H1 postati bitan igrač na tržištu kojem mahom padaju prihodi, a penetracija, odnosno gustoća mobitela po korisniku iznosi 117 posto. Na hrvatskom tržištu postoje tri telekom-operatora, dva velika gotovo da su raspodijelila tržište. HT ima 2,350 milijuna korisnika, a Vipnet 1,964 milijuna. Tele2 Hrvatska, koji je u Hrvatskoj već šestu godinu, prema posljednjim podacima ima 722.000 korisnika. Nedavno je na tržište mobilne telefonije ušao i trgovački lanac Konzum s brendom MultiPlus Mobile. Ipak, Konzum se u potpunosti koristi infrastrukturom drugog mobilnog operatora, u svim segmentima, a H1 će se koristiti samo baznim stanicama.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • mikrogrizzly:

    Mi smo bla-bla mentalitet i sjećam se kad su strani mobilni operateri ušli na hrv. telekom tržište - bili su iznenađeni kako dugo traje prosječan razgovor u slučaju Hrvata i Hrvatica i kako rado daju novac za bonove/pretplatu, gledano zapadnjačkim ... prikaži još! očima kad se zna da imamo samo 30-40 % prosječnih osobnih primanja u EU i da preko 30 posto obiteljskog proračuna odlazi na hranu. Tako da ima prostora, kako da ne... Nek za reklamu plate Čačića, to bi bio najbolji ulazni marketinški koridor za novog igrača!

  • hellbani:

    ako ce im veza radit kao i internet hahahahaha ., to bu bio kaos... imaju tako lose servere itd da je to za plakat :D

  • marii:

    a kaj će čačić reći na to? :D