Naslovnica Tech/Sci Znanost

Drugi put u povijesti: Dvije različite životinjske vrste 'ulovljene' u ritualu parenja

Znanstvenici vjeruju da je razlog tom ponašanju smanjen broj mužjaka i ženki za parenje
11. siječnja 2017. u 10:45 41 komentara 57983 prikaza
Priroda
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/4

Na japanskom otoku Yakushima kamere su zabilježile nesvakidašnji prizor rituala parenja između japanskog makakija, poznatog i kao snježnog majmuna te sika jelena. Druga je ovo snimka koja bilježi parenje između dvije potpuno različite životinjske vrste. 

U posljednjem izdanju časopisa "Primates" opisano je kako su proučavani mužjaci majmuna niskog ranga koji bi uzastopno pokušali zaskočiti dvije ženke jelena. Neki jeleni odbijali bi majmuna, dok drugima ne bi smetalo njihovo ponašanje.

 

– Ne radi se o dvosmislenosti, očito je riječ o seksualnom ponašanju – tvrdi autorica Marie Pelé sa Sveučilišta u Strasbourgu za Guardian. Prvi slučaj pokušaja parenja između dvije različite životinjske vrste zabilježen je kod antarktičkog tuljana koji je napastovao glavnog pingvina te ga potom usmrtio i pojeo. 

Znanstvenici vjeruju da je razlog tom ponašanju smanjen broj mužjaka i ženki za parenje. – Mužjaci koji imaju ograničen pristup ženkama češće pokazuju ovakvo ponašanje – zaključuju znanstvenici.

>> Dirljiva snimka: Majmun spasio 'prijatelja' kojeg je stresla struja!

Elipso

 • Avatar fijolica
  fijolica:

  Je li to uvod u opravdavanje zoofilije?

 • Gospon Drug:

  Šta je tu sad čudno majmun je od uvijek bil majmun.

 • djakputnik:

  Napastovao "glavnog pingvina"? Valjda "glavnog urednika" koji pušta da da se pišu ovakve nebuloze. Koja je to vrsta "glavni pingvin"?