Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIROLOZI O DELTA SOJU

'Najžilavija i najbrža': Delta varijanta naglavačke okrenula pretpostavke o koronavirusu

HANDOUT ./REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.07.2021.
u 13:57

Ne samo što je delta varijanta teža za preboljeti već se i puno lakše prenosi  s jedne osobe na drugu

Delta varijanta je najbrža, najžilavija i najimpresivnija verzija koronavirusa, uzročnika bolesti covida-19 s kojom se svijet ikada susreo i ta varijanta okrenula je naglavačke pretpostavke o toj bolesti, smatraju virolozi i epidemiolozi.

Zaštita cjepivom i dalje je vrlo snažna protiv teških oblika bolesti i hospitalizacije bez obzira koja varijanta virusa je uzrokuje, a najveći rizik snose necijepljeni, slaže se 10 vodećih stručnjaka za covid-19. Ne samo što je delta varijanta teža za preboljeti već se i puno lakše prenosi  s jedne osobe na drugu, zbog čega se povećava broj zaraženih i hospitaliziranih među necijepljenima, tvrde liječnici.

Također, sve više je dokaza da od delta varijante obolijevaju i potpuno cijepljeni i to u većoj mjeri u odnosu na prethodne varijante, a sve više raste bojazan da ga cijepljeni mogu čak i širiti.

"Delta se do sada pokazala kao najžilavija i najbrža varijanta", rekla je britanska mikrobiologinja Sharon Peacock.

Sve dok se ne prikupi više informacija o transmisiji delta varijante, stručnjaci tvrde da će možda trebati ponovo uvesti nošenje maski, održavanje fizičkog razmaka među ljudima i ostale mjere, uz sveobuhvatnu kampanju cijepljenja.

U Izraelu je trenutno među hospitaliziranima oko 60 posto necijepljenih. Većina je starija od 60 godina i ima kronične zdravstvene tegobe.

U SAD-u, koji ima najviše zaraženih i umrlih od covida-19 u svijetu, delta varijanta čini oko 83 posto novih infekcija. Za sada, na necijepljene otpada 97 posto teških slučajeva.

>> VIDEO Strože mjere na Jadranu

Komentara 5

EP
Epil
14:32 26.07.2021.

Koji ste vi lažovi! Delta varijanta je možda zaraznija, ali simtopi su samo šmrcanje i glavobolja! Usput, kad već spominjete Izrael, kao to da se 60% cijepljenih(lažete da je toliko necijepljenih) od Delte zaraziloi? Pa zar oni nisu zaštićeni cjepivom? Kako su se uopće mogli zaraziti, kad ih čuva njihova svetost cjepivo?

DU
Deleted user
07:51 28.07.2021.

definitvno je. Ovaj soj koronavirusa se počeo baviti politikom, demokratičan je ( prvo te pita dal si cijepljen, napada iza pola noći po klubovima i to samo mlade) i počeo je prati novce po cijelom svijetu.

Avatar I Shot Kunta Kinte
I Shot Kunta Kinte
14:56 26.07.2021.

Sto bjese sa lambdom? Kazu da je napada jota a pojavila se i sigma koja je navodno jos opakija! Jedini spas nam je da sve te silne varijante slavnog virusa povedu jedan "gradjanski" rat izmedju sebe... Ova eksperimentalna tzv. cjepiva su skroz podbacila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije