Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crveni planet

Mars je možda imao ocean poput Atlantskog oceana na Zemlji

Mars
Foto: Ilustracija: Reuters/Pixsell
06.03.2015.
u 18:30

- Naša studija nudi solidnu procjenu koliko vode je Mars nekada imao - rekao je NASA-in znanstvenik Geronimo Villanueva.

Na Marsu je možda postojao ocean koji se može usporediti s Atlantskim oceanom na Zemlji, javlja CNN.  Otkrili su to znanstvenici NASA-e u studiji koju su objavili u petak u listu 'Science'.

- Naša studija nudi solidnu procjenu koliko vode je Mars nekada imao do koje smo došli određujući koliko je vode izgubljeno u svemiru- rekao je NASA-in znanstvenik Geronimo Villanueva. - S ovim radom možemo bolje razumjeti povijest vode na Marsu-dodao je.

Kako bi pronašli odgovor o molekulama vode na Marsu znanstvenici su koristili tri infracrvena teleskopa u Čileu i na Havajima kako bi izmjerili tragove vode u atmosferi planeta tijekom raznih sezona i u raznim područjima od ožujka 2008. do siječnja 2014. godine. Gledali su omjer dva različita izotopa vode - H2O i HDO koji je teži. Usporedili su omjere H20 i HDO u atmosferi Marsa danas s omjerom dvije molekule koje su ostale zarobljene u meteoritu s Marsa koji je pao na Zemlju otprilike prije 4,5 milijardi godina. Uspjeli su utvrditi koliko se taj omjer promijenio tijekom vremena i procijeniti koliko je vode nestalo s Marsa - oko 87 posto. Prema NASA-i, možda je bilo dovoljno vode da prekrije oko 20 posto površine Crvenog planeta. Ta je količina vode dovoljna da napuni ocean koji bi bio veći od Atlantika na Zemlji.

Znanstvenici NASA-e kažu da se većina gubitka vode dogodila tijekom više milijardi godina zajedno sa gubitkom atmosfere. Kako je atmosferski tlak padao bilo je teže da voda ostane u svom tekućem obliku. Isparavanju je također pridonijela toplina. Kao rezultat toga ostatak oceanske vode nastavio se kretati prema polovima gdje se naposljetku zamrznuo. 

>> NASA pronašla nepobitan dokaz da je površinom Marsa tekla voda

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
10:35 07.03.2015.

Čuj ovo ima vode pa nestane što je na Marsu normalno na zemlji se pokušava pripisati postojanju ljudske rase i ispuštanju ugljičnog dioksida.

Avatar tippex
tippex
18:33 07.03.2015.

Mars je možda imao ocean poput Atlantskog oceana na Zemlji...ja mislio atlantski ocen na Jupiteru

DD
dr dragon
19:51 06.03.2015.

Ako je Mars izgubio atmosferu nevidim razlog zasto nebi Zemlja mogla izgubiti atm. Covjek bi najradije da gore ima zivota pa da osvoji i unisti planet. Najveci parazit zasada u planetarnom svemiru je covjek!?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije