Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki uspjeh

Marin Soljačić otkrio kako stvoriti deset puta jači laser

29.07.2015., Zagreb- Marin Soljacic, hrvatski znanstvenik, profesor na odjeku za fiziku na tehnickom sveucilistu Massachusetts Institute of Technology (MIT) u Massachusettsu (SAD). Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.09.2015.
u 13:32

Praktična primjena sustava zasad nije moguća, trebaju se smanjiti gubici svjetlosti

Marin Soljačić, hrvatsko-američki, odnosno, kako sam kaže, svjetski znanstvenik, jer fizika je svjetska disciplina, ostvario je još jedno postignuće. Uz dokaz postojanja Weylovih točki, čija je egzistencija u teoriji dokazana još 1929. godine, Soljačić je s grupom znanstvenika otkrio još jedan dugoročno važan fenomen. Otkriće se, kao i u nekoliko ranijih slučajeva, odnosi na područje svjetlosti.

Efikasniji senzori

– Riječ je o otkriću u fundamentalnoj fizici, što ga čini još prilično dalekim od konkretne primjene, ali bi se jednog dana mogao koristiti u razvoju efikasnijih senzora ili jačih lasera – kaže nam je profesor Soljačić. On smatra kako bi otkrića poput ovog mogla dovesti do stvaranja i deset puta jačih lasera od današnjih.

Njegova je ekipa uspjela stvoriti neuobičajena stanja u nečemu što se zove Diracov konus, a dobio je ime po britanskom znanstveniku iz 20. stoljeća Paulu Diracu koji je za znanost važan zbog nekoliko otkrića, među kojima se ističu pozitroni, a i odmah je nakon Nielsa Bohra razvio opću teorijsku strukturu za kvantnu mehaniku, zbog čega je prozvan i Newtonom 20. stoljeća. Diracov konus osnova je strukture grafena, novog visokoistraživanog materijala koji odlikuje visoka vodljivost, a zapravo je dvodimenzionalna verzija ugljika pa je značajan je jer je njime moguće opisati neke osobine grafena, pri čemu se otkrivaju i neke nove primjene tog materijala u više polja. Dosad se vjerovalo da, kada se dva Diracova konusa dotiču vrhovima, to čine samo u jednoj točki. Soljačić i njegova ekipa dokazali su da se ta točka može razviti u prsten. Zbog toga se materijali mogu učiniti prozirnijima, a svjetlo se može prenositi samo u jednom smjeru. Praktična primjena tih prstenova nije moguća dok se ne smanje gubici svjetlosti koji nastaju zbog upijanja.

Urednici važnih znanstvenih magazina poput Naturea, gdje je rad o Diracovim konusima objavljen, prihvatili su oba Soljačićeva otkrića u istom tjednu, u razmaku od pet dana.

– Zbog toga je to za mene bio odličan tjedan. Ipak, o otkriću vezanom za Diracov konus nisam smio govoriti jer su urednici Naturea na njega stavili embargo i sada ga konačno odlučili objaviti – ističe Marin Soljačić te opisuje postupak kako otkriće postaje relevantnim, odnosno kako dolazi na stranice najvažnijih svjetskih znanstvenih magazina.

Recenzije stručnjaka

– Nakon što znanstvenik pošalje uredniku takvog magazina svoj rad, on procjenjuje zaslužuje li prostor. Ako tako odluči, šalje ga na recenziju nekolicini najjačih znanstvenika iz tog područja koji procjenjuju autentičnost te njegov značaj. Tek tada dobivate mjesto na stranicama magazina kakav je Nature – zaključuje profesor na prestižnom bostonskom Massachusetts Institute of technology.

>> Hrvatski znanstvenik Marin Soljačić potvrdio da Weylove točke uistinu postoje

>> Marin Soljačić: Radim na toliko uzbudljivih projekata da ne stignem ni razmišljati o povratku u Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 1

BE
berija
13:54 11.09.2015.

Ne, Marin Soljačić otkrio je fizikalnu zakonitost na osnovu koje bi se trebao iznaći način za izradu jačeg lasera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije