Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR

Korisnici mogu bezbrižno koristiti sve zahtjevne aplikacije na HT-ovoj 5G mreži

Nataša Malić, direktorica sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu
Foto: ht
26.10.2022.
u 15:20

NATAŠA MALIĆ, direktorica Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu

Hrvatski Telekom je četvrtu godinu zaredom osvojio prestižnu nagradu Ookla Speedtest Award koja se temelji na rezultatima korisničkih testova mrežnih potencijala. Dvije godine nakon uvođenja, 5G mreža Hrvatskog Telekoma u potpunosti je opravdala korisnička očekivanja. O svim potencijalima, ali i izazovima 5G mreže razgovaramo s Natašom Malić, direktoricom Sektora za planiranje i inženjering pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

Dobili ste nagradu za 5G najbržu mrežu. Što to znači za kompaniju, a što znači za korisnike?
5G mreža Hrvatskog Telekoma prepoznata je od neovisnih stručnjaka i korisnika kao najbrža 5G mreža u Hrvatskoj te je osvojivši nagradu Ookla Speedtest Award potvrdila još jednom status vodeće mreže u Hrvatskoj. Za kompaniju je to priznanje da su naše investicije u razvoj mreže i kvaliteta rada naših stručnjaka na planiranju, izgradnji i optimizaciji mreže rezultirala ovom prestižnom nagradom, a naši korisnici mogu bezbrižno surfati te koristiti sve zahtjevne aplikacije poput streaming servisa i skidanja velike količine podataka. To im omogućuju gigabitne brzine mreže koje nudi 5G tehnologija. Osim toga, učvrstili smo svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj. Već ranije smo osvojili umlautove nagrade za najbolju i najbržu fiksnu i mobilnu mrežu. Nagrade su rezultat analize više od 39 milijuna uzoraka ukupno, prikupljenih od svih pružatelja fiksnih i mobilnih usluga u Hrvatskoj u razdoblju od šest mjeseci. Osvojene nagrade odražavaju stvarno korisničko iskustvo, pri čemu je HT postigao najviši rezultat u mobilnoj i fiksnoj širokopojasnoj mreži, ostvarujući u oba segmenta bolje rezultate nego prošle godine.

Gigabitne brzine HT-ove 5G mreže omogućuju jednostavno korištenje streaming servisa i skidanja velike količine podataka

Očito, postoji nekoliko benchmarka za mjerenje kvalitete mreže. Na što Hrvatski Telekom najviše obraća pažnju?
Postoji nekoliko različitih benchmarka, a nama je važno osvojiti one koji uistinu pokazuju relevantne parametre kvalitete mreže. Na primjer, u Ookla Speedtestu su to dostupne brzine i latencija. Speedtest je rezultat korisničkog mjerenja, gdje korisnik sam provjerava dostupne brzine. S pomoću rezultata tih mjerenja, koje skupljamo i obrađujemo, možemo razumjeti gdje naši korisnici imaju izazove s razinom signala ili mrežnim resursima i investirati u poboljšanja kvalitete mreže.

Koja je razlika u korištenju 5G-a danas i prije godinu dana?
5G mreža Hrvatskog Telekoma napravila je značajan iskorak, vidljiv i iz rasta 5G median download brzine u trećem kvartalu 2022. godine za 33 posto, u usporedbi s istim razdobljem lani. 5G je danas dostupan u svim hrvatskim županijama, u gotovo 100 gradova širom Hrvatske. 5G je podržan u našim tarifama, a sve više naših korisnika ima i uređaj koji podržava 5G tehnologiju.

Smatrate li da je 5G postao uobičajeni dio telekomunikacijske stvarnosti i da više nema otpora kod građana?
5G je postala tehnologija koju korisnici očekuju od Hrvatskog Telekoma, jer znaju kakvu kvalitetu u korištenju usluga omogućuje. Često dobivamo upite naših korisnika koji još nemaju dostupnost 5G gigabitnih brzina kad ćemo donijeti 5G u njihovo naselje. Također smo u prodaju pustili i novu uslugu MAX2 5G. Ta usluga koristi mobilnu 5G tehnologiju kako bi pružila besprijekornu uslugu fiksnih servisa – brz i stabilan internet te fiksne govorne usluge. Osim surfanja uz velike download brzine, dostupan je i superbrzi upload koji omogućuje brže učitavanje 4K i HD videa te gejmanje uz jako malu latenciju.

Hrvatski Telekom dobio je nagradu za najbržu 5G mrežu u Hrvatskoj

Na koji način ćete dalje razvijati 5G mrežu? Kolika je danas pokrivenost?
Pokrili smo više od 50 posto populacije 5G signalom, 5G je dostupan za više od dva milijuna ljudi, u svim županijama. Sljedeće godine ćemo nastaviti s investicijama u 5G tehnologiju kako bi je dovele u još veći broj naselja kako na obali tako i u kontinentalnom dijelu države. Ali, ne samo to. Hrvatski Telekom, koji je prvi na domaćem tržištu predstavio 5G tehnologiju, također je prvi pokazao mogućnosti 5G+ mreže postigavši brzine do 4 Gbit/s te vrijeme odaziva mreže od samo 10 milisekundi.

5G+ mreža zasniva se na frekvencijama od 26 GHz koje je Hrvatski Telekom osigurao na natječaju za 5G spektar. Time je Hrvatski Telekom postao i jedini operator u Hrvatskoj koji pruža 5G usluge na svim raspoloživim 5G frekvencijskim pojasevima. 5G+ mreža višestruko povećava performanse mobilne mreže u segmentu vršnih, srednjih brzina pristupa Internetu te skraćuje vremena odziva mreže.

Što znači 5G za hrvatsko gospodarstvo danas?
5G izravno pridonosi ubrzanju gospodarske aktivnosti, povećanju konkurentnosti, zapošljavanju i potiče nacionalni razvoj. Ulaganja u razvoj 5G mreže u sljedećih nekoliko godina donijet će više od 10 milijardi kuna (1,33 milijardi eura) dodatne vrijednosti hrvatskom gospodarstvu, a godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a. Tako je pokazala publikacija ‘5G Atlas - Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj’ koja je nastala u suradnji Hrvatskog Telekoma i Ekonomskog instituta Zagreb a predstavili smo je ove godine. 5G Atlas je potvrdio kako je razvoj 5G infrastrukture jedan od ključnih pokretača gospodarskog rasta i društvenog napretka i to u svim županijama. Dapače, uvođenjem 5G mreže otvara se značajan poduzetnički potencijal koji do izražaja dolazi prvenstveno u slabije razvijenijim regijama i onima udaljenim od glavnih urbanih središta. 5G tehnologija će poduprijeti pozitivnu transformaciju gospodarstva u tim regijama kako bi one bile produktivnije i s većim potencijalom rasta u budućnosti.

Prema umjerenim procjenama, uvođenje 5G mreže rezultirat će povećanjem prihoda od 20 do 50 posto, izvozne sofisticiranosti od 10 posto, smanjenjem troškova poslovanja za 10 posto, dok će se potencijal za osnivanje novih poduzeća povećati čak tri puta. Pritom će se rast zaposlenosti u svim analiziranim sektorima kretati u rasponu od 8 posto u prerađivačkoj do 46 posto u ICT industriji.

Korisnici mogu bezbrižno koristiti sve zahtjevne aplikacije naHT-ovoj 5G mreži

To su zasada dobro utemeljeni planovi. No, što je potrebno kako bi se ostvario puni potencijal 5G tehnologije?
Potrebno je nastaviti raditi na njezinom daljnjem širenju kroz implementaciju novih frekvencijskih slojeva, novih pristupnih točaka, novih funkcionalnosti i elemenata u jezgrenoj mreži. Zato je izrazito važno stvoriti povoljne investicijske uvjete koji će amortizirati nepovoljan rast cijene električne energije i inflacije te imati zakonski okvir u kome će razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture biti neometan. Također je važno dostupna EU investicijska sredstva usmjeriti u sustavnu primjenu 5G-a u gospodarstvu.

5G uređaji su razmjerno skupi i nisu dostupni svima. Kako tome doskočiti?
HT je nedavno u svoju ponudu uključio novi mobilni uređaj, T Phone, koji uz vrlo povoljnu cijenu nudi sve tehnološke karakteristike potrebne za uživanje u prednostima 5G mreže.

T Phone je brandirani uređaj kakav HT nakon mnogo godina ima u ponudi. Što očekujete od njega?
T Phone je uređaj nastao u suradnji s Googleom, a uređaj donosi mnoge odlične karakteristike, od HD ekrana do dugotrajne baterije. Zbog pristupačne cijene očekujemo da će ga korisnici rado nabaviti i uživati u svim benefitima 5G mreže.

S obzirom na mrežu, kakva je pozicija HT-a unutar DT grupe?
Hrvatski Telekom ima jednu od najboljih mreža unutar DT grupe. Potvrđuju to ne samo rezultati neovisnih mjerenja poput Ookla Speedtesta i umlauta nego i naša interna mjerenja i usporedba mrežnih parametara.

HT predstavio 5G uređaje T Phone i T Phone Pro 5G

T Phone
Foto: ht

Hrvatski Telekom lansirao je T Phone i T Phone Pro 5G, smartfone za svaki džep. Uređaji se nalaze u svim prodajnim kanalima Hrvatskog Telekoma, u nekoj od postpaid ili prepaid tarifa koje podržavaju 5G ili kao samostalan uređaj. T Phone & T Phone Pro spajaju se na širokopojasnu 5G mrežu Hrvatskog Telekoma te korisnicima nude mnoštvo zabave, ali i poslovnih postignuća. Tome pridonose 6,82” odnosno 6,52” HD+ zasloni, podržani s dobro optimiziranim baterijama za bezbrižno povezivanje u pokretu.

Razvijeni u partnerstvu Deutsche Telekoma i Googlea, smartfoni su dizajnirani oko najboljih Googleovih aplikacija i usluga, integrirajući softver, hardver i mrežne mogućnosti u besprijekorno 5G iskustvo. Redovna cijena T Phonea (4/64 GB) kao samostalnog uređaj je 1.998 kn, dok su korisnicima tarifa ponuđeni popusti. Tako za pre-paid korisnike cijena iznosi 1.698 kn, dok je u postpaid tarifama cijena je od 720 do 1.680 kn, ovisno o odabranoj tarifi. Cijena uređaja T Phone Pro (6/128 GB) iznosi 2.398 kn, u pre-paidu je 1.998 kn, a u tarifama od 1.080 do 2.040 kn.

Do kraja listopada korisnici uređaje mogu nabaviti sa 30 posto popusta za kupnju uređaja u postpaid tarifama, pa tako u srednjoj M tarifi za korisnike T Phonea s neograničenim razgovorima i 20 GB prometa (odnosno 30 GB za Magenta 1 korisnike) uređaj košta 1.008 kn. T Phone Pro u, na primjer, L tarifi (40 GB odnosno 50 GB u Magenta 1) stoji 1.092 kn.

Posebno se ističu dodatne posebne pogodnosti kupovine u digitalnim kanalima prodaje, pa tako se na iskazane cijene u T Centrima, odobrava 120 kn popusta za kupovinu na web stranici hrvatskitelekom.hr, odnosno za postojeće korisnike unutar aplikacije Moj telekom popust od ukupno 360 kn.

To znači da će korisnik koji kupi T Phone, u M tarifi, u aplikaciji Moj Telekom tijekom listopada uređaj platiti za samo 756 kn (odnosno na rate na telekom računu 31,5 kn/mj.), a T Phone Pro za 840 kn odnosno ratu od 35 kn/mj.

Dodatno, kupci T Phonea ne plaćaju ništa u trenutku kupnje, već na mjesečnom računu zajedno s uslugom plaćaju samo mjesečnu ratu za uređaj. Kako je prije više od dvije godine ukinuta ugovorna obveza, korisnik ima punu fleksibilnost da mijenja tarifu, odnosno otplatni plan od mjeseca do mjeseca. Kupci imaju i 50 posto popusta na odabranu dodatnu opremu za novi uređaj, uključujući ekološke punjače i kabele. Osim toga, za sve kupce su osigurana tri mjeseca besplatne pohrane od 100 GB na Google One oblaku – za sigurnosnu pohranu.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim Telekomom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije