Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Dugi marš 5B'

Kinezima izmakla kontroli raketa od 21 tone, prijeti rušenje na naseljeno područje na Zemlji

(EyesonSci)CHINA-HAINAN-WENCHANG-SPACE STATION-CORE MODULE-LAUNCH (CN)
Foto: Zhang Liyun/XinHua/PIXSELL
1/8
04.05.2021.
u 11:23

Iako će većina 30-metarske rakete izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, njezini ostaci mogli bi pasti i na naseljena područja.

Kineska raketa "Dugi marš 5B", teška 21 tonu, lansirana prošlog četvrtka, nekontrolirano pada te bi se sljedećih dana trebala srušiti na Zemljinu površinu. Stručnjaci upozoravaju kako bi mogla pasti i na naseljeno područje.

Astronom Jonathan McDowell rekao je za SpaceNews da putanja rakete na kojoj se ona može srušiti pokriva područje koje se proteže sjeverno od New Yorka, preko Madrida, Pekinga te sve do južnog dijela Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu.

Iako će većina 30-metarske rakete izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, njezini ostaci mogli bi pasti na navedenoj putanji, gdje je dosta naseljenog područja. Raketa trenutačno putuje brzinom od oko šest kilometara u sekundi, piše Daily Mail.

(EyesonSci)CHINA-HAINAN-WENCHANG-SPACE STATION-CORE MODULE-LAUNCH (CN)
1/8

Kinezi su već imali poteškoća s navedenim modelom rakete prilikom kontroliranog rušenja na Zemlju. U svibnju 2020. godine raketa se nekontrolirano srušila u more blizu Mauritanije u Africi, a njeni ostaci preletjeli su iznad Los Angelesa i New Yorka.

Podsjetimo, Kina je u četvrtak lansirala modul bez posade, prvi od tri elemenata buduće svemirske stanice koju planira završiti do kraja 2022. godine, za što će trebati desetak misija. Modul nazvan "Tianhe" (Nebeski sklad), lansiran je najvećom kineskom raketom "Dugi marš 5B" iz lansirnog svemirskog centra Wenchang na tropskom otoku Hainanu.

Tianhe je jedna od triju glavnih komponenata prve svemirske postaje koju su razvili isključivo kineski stručnjaci, za razliku od jedine postojeće druge jedinice takve vrste – Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Ključne riječi

Komentara 4

40
402
14:23 06.05.2021.

Morbidno se rugaju Indiji da pali vatre a i oni pale kao moderne stvari . Sad raketu izgubili i ne zna se gdje ce udarit.Doslo je vrijeme da ih svijet spusti iz visina.

ZB
zgrada_bez_parkinga
12:55 04.05.2021.

Kinezi ne trebaju se petljati u različita područja, može doći do novog Černobila.

PV
prcko.vita
12:28 04.05.2021.

Izmaklo je njima još nešto 2019 godine iz Wuhana, ali nitko u svijetu ne smije i tome javno govoriti. Srećom mi imamo HDZ i SDP koji uspješno balansiraju mjere, ovaj Bolsano je časna sestra za naš stožer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije