Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici imaju novu teoriju o nastanku Mjeseca

Nije se radilo o jednom tijelu, već je postojalo više manjih ‘mjeseca’ koji su se poslije spojili u jedan
11. siječnja 2017. u 06:00 14 komentara 2877 prikaza
mjesec
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prevladavajuća hipoteza o tome kako je nastao Mjesec kaže kako je nebesko tijelo veličine Marsa, nazvano Theia, udarilo u Zemlju prije nekih četiri i pol milijuna godina, dakle u doba njezina stvaranja. Krhotina nastala uslijed tog udarca odletjela je u svemir pa se od nje oblikovalo tijelo koje će postati današnjim Mjesecom.

U činjenici kako je Mjesec gotovo identična sastava kao Zemlja neki vide potvrdu takve teorije, a drugi, pak, negaciju jer ako je doista bilo u pitanju drugo nebesko tijelo, onda na Mjesecu mora biti i njegovih tragova. Ipak, ta je teorija koja potječe iz 70-tih godina prošlog stoljeća najprihvaćenija i najraširenija.

No, znanstvenici s izraelskog znanstvenog instituta Weizmann u Rehovotu došli su računalnim simulacijama do malo drugačijeg zaključka. Nije se dogodio samo jedan udar u ranu Zemlju, već više njih, zapravo čak 20 i to tijela različitih veličina, od veličine Mjeseca pa do veličine Marsa. Sve to rezultiralo je krhotinama koje su najprije tvorile prstene oko Zemlje nalik onim Saturnovima a onda se u svemiru međusobno spajale i tako stvorile današnji Mjesec.

Moralo je biti tako jer, kaže se u studiji, sudari nebeskih tijela bili su česti u to doba pa je teško vjerovati kako je Zemlja pretrpjela tek jedan jaki udar. Da bi se od tog udara dobilo tijelo sastavljeno samo od dijelova rane Zemlje, to bi tijelo moralo udariti pod točno odgovarajućim kutem ili bi moralo biti kompozicije slične Zemljinoj, što je također prilično visoka vjerojatnost. Prilično hrabra tvrdnja poduprta s čak tisuću simulacija izvedenih na računalima.

I ovoj se teoriji prigovara kako na Mjesecu nema tragova drugih materijala osim onih koje nalazimo i na Zemlji, no izraelski znanstvenici objašnjavaju kako se vremenom utjecaj tih manjih tijela na formiranje Mjeseca izjednačio te se njihova prisutnost danas teško može utvrditi.

>> Da živimo na Marsu, pogled na Zemlju i Mjesec bio bi ovakav....

Elipso

 • Avatar Dr.Top
  Dr.Top:

  Veliki prilog, jedna jedina rečenica u naslovu, u podnaslovu, u tekstu.

 • sviralo:

  ufff zahtjevan novinarski zadatak. treba znati prepisati jednu recenicu i evo place

 • starcevicanac:

  dragi novinaru: zemlja je stara nesto oko 4,6 milijarde godina.