Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nas čeka?

Iznenadni udari opasniji su od postupnih klimatskih promjena

oluja
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.12.2013.
u 09:03

– Došlo je vrijeme da prestanemo samo govoriti o tome, da napokon nešto poduzmemo – rekao je profesor geologije sa sveučilišta u Coloradu i voditelj odbora koji je sastavio izvještaj James White

Klimatske promjene, i posljedice tih promjena, mogle bi se dogoditi u roku od nekoliko desetljeća ili čak prije te znanstvenicima postaju sve veća briga, sudeći prema dokumentu američke Nacionalne akademije za znanost, piše Huffington Post.

– Najizazovnije su one iznenadne promjene – rekao je profesor geologije sa sveučilišta u Coloradu i voditelj odbora koji je sastavio izvještaj James White. Nekoliko njegovih kolega i on izvještaj su predstavili na konferenciji za novinare.

Planet će biti topliji od onoga što je većina vrsta ikada doživjela

Izvještaj se usmjerio na udare koji će se zbog klimatskih promjena dogoditi najbrže. Među njima je brzo topljenje arktičkog leda koje znanstvenici bilježe u posljednjem desetljeću i ubrzano izumiranje biljnih i životinjskih vrsta zbog zagrijavanja Zemlje.

Profesor Tony Barnosky kazao je da će većinu tih promjena doživjeti ljudi koji sada žive i dodao da su znanstvenici "vrlo zabrinuti zbog onoga što će se dogoditi u nekoliko idućih godina ili desetljeća". – Planet će biti topliji od onoga što je većina vrsta koje živi žive na Zemlji, uključujući i ljude, ikada doživjela – upozorava Barnosky te dodaje da se promjene događaju brže nego što su vrste to doživjele u posljednjih desetak milijuna godina.

Neke postupnije promjene mogle bi imati iznenadne učinke na ekosistem i život ljudi, kao što je smanjenje broja ribe ili činjenica da se na nekim mjestima više neće moći uzgajati određene vrste bilja. Brzo topljenje leda može značiti da će se razina mora podignuti mnogo brže nešto što je to to uobičajeno, što se biti velik udar na obalna područja. Na porast razine mora od jednog metra mnogo se lakše pripremiti ako se ono dogodi u sto godina nego ako se dogodi u idućih 30 godina.

Došlo je vrijeme da prestanemo samo govoriti, da nešto poduzmemo

– Kad su u pitanju postupne promjene, možemo vidjeti kako se događaju i kako će završiti, dok kod iznenadnih promjena i učinaka samo možemo vidjeti da "gubimo tlo pod nogama" – kazao je Barnosky.

– Došlo je vrijeme da prestanemo samo govoriti, da djelujemo – kazao je White te dodao da u moderno doba, kada su kamere postavljene svugdje, malo tih uređaja prati promjene u okolišu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije