Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetsko priznanje

Istraživanje naših mladih fizičara dovest će do lakšeg prepoznavanja bolesti mozga

Sanja Josef Golubić
''
18.03.2014.
u 20:35

Grupa znanstvenika uspjela je lokalizirati tzv. gating efekt koji je povezan s bolestima poput shizofrenije, Alzheimera...

Mlada doktorica fizike Sanja Josef Golubić prvi je autor znanstvenog rada objavljenog u Neuroimageu, jednom od najprestižnijih znanstvenih časopisa iz područja neuroznanosti. Prostor u uglednom časopisu dobila je zbog rezultata istraživanja entuzijasta s Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, pod vodstvom doc.dr.sc. Selme Supek.

Oni su uspjeli iz izmjerenih ultraslabih magnetskih polja koja proizvodi neuronska aktivnost lokalizirati takozvani gating efekt čiji su poremećaji povezani s bolestima poput shizofrenije, PTSP-a, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti ili Huntingenove bolesti.

Otkrića hrvatskih fizičara daju snažan doprinos razumijevanju temeljnih neurodinamičkih mehanizama koji proizvode gating efekt te omogućuju razvoj pristupa koji će na osnovi promjena aktivnosti izvora karakterističnih za specifični poremećaj gatinga omogućiti detekciju bolesti koja ga uzrokuje.

>>Hrvatski znanstvenici čija su otkrića već sada genijalnost 21. stoljeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije