Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Inovacija NASA-e: U svemir šalje uređaj koji će promijeniti svemirska putovanja

Naime, NASA namjerava  u svemir poslati "atomski sat za duboki svemir", uređaj veličine tostera, koji bi svemirskim letjelicama i satelitima trebao poslužiti kao svemirski navigator.
05. lipnja 2019. u 11:00 1 komentara 678 prikaza
nasa
Foto: Reuters/PIXSELL

Svakim danom nova otkrića i revolucije, a NASA je glavno uporište inovacija i izvor revolucija za čovječanstvo. Upravo će 22. lipnja učiniti još jedan mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo.

Darko Horvat PODRŠKA Hoće li se država odreći proračunskih prihoda i 1,7 milijardu kuna uložiti u razvoj 5G mreže

Naime, NASA namjerava  u svemir poslati "atomski sat za duboki svemir", uređaj veličine tostera, koji bi svemirskim letjelicama i satelitima trebao poslužiti kao svemirski navigator. Za tu svrhu je do sada služio atomski sat na zemlji. Radio je na principu da je preko antena odašiljao signal prema letjelicama, a ona ih je primila i vratila natrag.

Atomski sat mjeri potrebno vrijeme i određuje položaj letjelice, a navigatori u svemirskim centrima potom usmjeravaju letjelicu u pravom smjeru. Stvar postaje kompliciranija zato što  je letjelica dalje od Zemlje, to je kašnjenje signala veće, a to predstavlja problem za upravljanje svemirskim letjelicama, piše Zimo.hr.

Svemirska misija Ljudi će na Mars do 2033. ili do 2060. godine?

Da bi to sve funkcioniralo, atomski sat mora biti izuzetno precizan. Prilikom testiranja "atomski sat za duboki svemir" pokazao se 50 puta preciznijim i stabilnijim od atomskih satova ugrađenih u GPS satelite. Koliko je precizan i stabilan, najbolje govori informacija kako će "izgubiti" sekundu tek za 9 milijuna godina, prenosi Zimo.hr.

SpaceX-ovoj raketi Falcon Heavy znanstvenici ga puštaju na godinu dana u svemir gdje je će testirati njegovu uspješnost.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti