Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZIVAJU SAMSUNG I APPLE

Huawei objavio moćni AI procesor - Kirin 970

Foto: Danijel Lijović
1/7
04.09.2017.
u 10:08

Prvi mobitel koji će dobiti novi snažni procesor je Mate 10, najjači Huaweijev smartphone

Kineska tvrtka Huawei koja posljednjih godina bilježi velike skokove u prodaji smartphonea objavila je novi procesor - Kirin 970. Huawei za većinu svojih mobitela i tableta koristi vlastiti dizajn, a sada su na velikom sajmu IFA u Berlinu otkrili svoj prvi 10nm procesor i svoj prvi SoC (System on a Chip) procesor visoke kvalitete kojim namjeravaju konkurirati jakim čipsetovima Qualcomma i Samsunga pa i Appleu

Upravo će ovaj procesor činiti ključni dio svih budućih flagship mobitela kineskog diva, a prvi među njima je Mate 10 i Mate 10 Pro koji će biti predstavljeni u Münchenu 16. listopada. A to će biti dosad najmoćniji (i najskuplji) smartphone iz Huawei radionice kojim Kinezi planiraju konkurirati novoj Samsungovoj Galaxy seriji  i novom iPhoneu koji će biti objavljen sljedeći tjedan. 

- Današnji smartphonei su pametni, ali ne dovoljno. Treba nam više inteligencije u mobitelima. Trebamo jače procesore koji troše manje. Treba nam AI procesor. To je naš procesor Kirin 970. Ovo je prvi uređaj za mobitele s Neuronskom procesnom jedinicom i najbržim mobilnim modemom na svijetu. Ostvarili smo 20 posto manju potrošnju dok je istovremeno uređaj 40 posto manji i čak 50 puta učinkovitiji u odnosnu na prethodni procesor Kirin 960. - pohvalio se Richard Yu, direktor Huaweijeve Biznis grupe.

Osnaživanje 'mozga' novih smartphonea trebalo bi omogućiti iskorak u kvaliteti fotografija, pogotovo u teškim uvjetima poput slabijeg osvjetljenja i pokreta, što je i inače iznimno zahtjevna kategorija za foto kamere. A posebno zahtjevna za kamere na mobitela. Yu je istaknuo da će s ovim procesorom Huawei smartphonei koristiti tehnologiju dvostrukog senzora za procesuiranje fotografija i podataka što će rezultirati oštrijim fotografijama. A tvrdi i da će riješiti problem snimanja pokreta.

- Smartphone s Kirin 970 procesorom će biti puno pametniji i moći će analizirati podatke u realnom vremenu. Dok se pripremate okinuti fotografiju uređaj će moći razlikovati između mačke i cvijeta i softver će automatski podesiti potrebne postavke. Nudit će brzi fokus i odlične fotografije u uvjetima slabijeg osvjetljenja i omogućiti fotografiranje predmeta i ljudi u pokretu - impresivno je najavio Yu. 

Impresivno zvuči i podatak da će novi procesor donijeti čak 50 puta veću učinkovitost, a to bi trebalo značiti i dugotrajniju bateriju. Osim Matea 10 i Matea 10 Pro koji će biti predstavljeni već sljedeći mjesec za očekivati je da će upravo ovaj procesor biti glavna snaga i Huaweijeve flagship P serije za 2018. godinu koja im je i najprodavaniji mobitel. 

Komentara 1

IL
ilijan
11:03 04.09.2017.

Bezveze!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije