Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Potpisan prvi ugovor za gradnju 5G mreže u Hrvatskoj

Ericsson Nikola Tesla do 2024. bit će ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma .Dosada je korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta.
24. lipnja 2020. u 14:28 1 komentara 3333 prikaza
5G
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski Telekom i Ericsson Nikola Tesla (ENT) danas su potpisali ugovor o suradnji temeljem kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže Hrvatskog Telekoma. Riječ je o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija u Hrvatskoj, čime Ericsson Nikola Tesla i Hrvatski Telekom nastavljaju kvalitetnu dugogodišnju suradnju s ciljem omogućavanja tehnološkog, gospodarskog i društvenog napretka, stoji u priopćenju

test Test Na području Samobora HT je omogućio 5G tehnologiju na 10 baznih stanica

Gordana Kovačević, predsjednica ENT-a istaknula je svoje zadovoljstvo ovim važnim ugovorom sa strateškim partnerom: „Ponosna sam što smo, nakon naše prve demonstracije 5G tehnologije prije dvije godine, potpisali i prvi 5G ugovor u Hrvatskoj. Nastavljamo aktivnosti osuvremenjivanja mobilne mreže HT-a koje smo započeli 2018. godine, a navedeni ugovor omogućit će najmodernija rješenja iz portfelja Ericssonovog radijskog sustava te petu generaciju mobilne komunikacije u narednom razdoblju. Širom svijeta stručnjaci Ericssona Nikole Tesle među prvima rade na implementaciji 5G mreža.

Dosada je korporacija Ericsson pustila u komercijalni rad 40 5G mreža na četiri kontinenta. Naša snaga leži u Ericssonovom tehnološkom liderstvu te našim zaposlenicima. Čak 1500 od 3200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji daje značajan doprinos razvoju novih funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice.“

AKCIJSKI PLAN VLADE Telekomima prepolovljena naknada, proračun ostaje bez 100 milijuna kuna

„Tijekom proteklih mjeseci postalo je jasno koliko su ICT industrija i ulaganja u digitalnu infrastrukturu važni, jer oni su ključna poluga za digitalizaciju društva i povratak gospodarskom rastu. Suradnja s Ericssonom Nikolom Teslom najnoviji je primjer naše podrške gospodarstvu i društvu, gdje nastavljajući s ulaganjima u mrežu i povezujući sve u Hrvatskoj s mogućnostima digitalizacije Hrvatski Telekom kao vodeća mreža omogućuje tvrtkama da postanu inovativnije i produktivnije, a gospodarstvu da bude konkurentnije i otpornije na izazove. Implementacija 5G tehnologije široko je primjenjiva i komplementarna s potrebama hrvatskog gospodarstva kroz primjerice omogućavanje veće energetske učinkovitosti s pametnim mjerenjima i dinamičkim upravljanjem opskrbom električnom energijom, zatim većom učinkovitošću u poljoprivredi putem povezanih i automatiziranih uređaja i strojeva ili optimizacijom procesa sustava navodnjavanja, kao i u raznim drugim industrijama“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma.

5g BAUK NOVE TEHNOLOGIJE '5G zagrijava površinski sloj kože do 1 mm. I to je sav utjecaj na zdravlje'

Ne bi li 5G zaživio u punoj funkcionalnosti na cijelom teritoriju Hrvatske valja još raspisati dodjelu frekvencijskih pojasa, što je u nadležnosti  regulatora HAKOM-a . Zbog pandemije, planovi  su odgođeni te umjesto do kraja godine, trebali bi biti raspisani u prvom kvartalu 2021.

 

 

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
  • bembura:

    a kaj ce nama 5g kad ni 4g ne radi kak treba brzina u okolici zg od 2 do 6 mbs tolko je bila i na 3g prije 6 7 god