Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Hrvatska može postati hub za razvoj AI inovacija u zdravstvu

Hrvatskoj se pruža jedinstvena prilika da postane europski digitalni centar gdje će inovatori iz EU-a testirati svoje inovacije u razvojnoj fazi. To će značajno doprinijeti pozicioniranju Hrvatske kao zemlje otvorene inovacijama, ali i doprinijeti razvoju startupova i digitalnih tehnologija
15. listopada 2021. u 19:28 0 komentara 151 prikaza
Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Europskom domu u Zagrebu održan je okrugli stol posvećen primjeni umjetne inteligencije i inovacije u europskom digitalnom zdravstvu. Organizirao ga je Institut Ruđer Bošković (IRB), kao koordinator konzorcija AI4Helath.Cro, uz potporu Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI) i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj na okruglom stolu.

U raspravi su sudjelovali Tomislav Sokol, zastupnik u EU parlamentu, Jelena Curać, v.d. pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije, HZZO, Nina Šesto, pomoćnica ravnatelja, Klinika Magdalena te Mario Ravić, rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo, Ericsson Nikola Tesla.

Prije okruglog stola, u ime ministra zdravstva uzvanicima se obratio izv. prof. dr. sc. Silvio Bašić, državni tajnik, a u uvodnom dijelu uzvanike je pozdravio dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB- a.

Državni tajnik je istaknuo kako je zdravstvo jedna od industrija u kojoj se očituje veliki potencijal za primjenu umjetne inteligencije (AI). Kao primjer uspješnog korištenja AI u zdravstvu, istaknuo je primjenu u interpretaciji i očitavanju radioloških nalaza i dimenzioniranju doze zračenja pojedino za svaki nodul kod pacijenata s rakom pluća uz upotrebu modernih CT uređaja, kakve primjerice imamo u Klinici Jordanovac, kao dio nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka pluća s ciljem širenja probira u druge centre u Hrvatskoj. Izrazio je zadovoljstvo što Ministarstvo zdravstva kao partner sudjeluju u projektu AI4Health.Cro koji ima potencijal doprinijeti uspješnoj primjeni AI-a u zdravstvu.

Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva  | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 15.10.2021., Zagreb - Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jacanju europskog digitalnog zdravstva koji organizira Institut Rudjer Boskovic, kao koordinator konzorcija AI4HEALTH.Cro, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Ravnatelj IRB-a dr. Smith osvrnuo se na nedavno obavljene rezultate Svjetske ljestvice digitalne konkurentnosti 2021. kSvjetska ljestvica digitalne konkurentnosti 2021. smjestila je Hrvatsku na 55. mjesto od ukupno 64. vodeće svjetske ekonomije, što je pogoršanje pozicije za 3 mjesta u odnosu na prošlu, 2020. godinu. Vrlo je bitno kako će se Hrvatska snaći i pozicionirati u brzo rastućem svijetu digitalnih tehnologija kao i u adresiranju izazova koje pred naš zdravstveni sustav postavlja pandemija, rekao je nastavivši kako nije realno očekivati da ćemo moći  biti konkurentni u svim područjima primjene digitalnih tehnologija, ali ono što možemo je pozicionirati se kao testni centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini. - Institut je tu, zajedno s partnerima, uočio sjajnu priliku za realizaciju kroz sredstva koja nam stoje na raspolaganju iz EU fondova.  Okupili smo snažan konzorcij u sklopu projekta AI4Health.Cro i krenuli smo raditi – zaključio je uvodni govor dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

Na okruglom stolu izneseni su specifični problemi kojima se zdravstveni sustav suočava poput starenja stanovništva, povećanog udjela pacijenata s kroničnim bolestima te pritiska koji se posljedično generira po već opterećeni zdravstveni sustav.

- Prema podacima Europske Komisije, predviđa se da će do 2070., ukupno 30,3% stanovništva biti u dobi od 65 godina ili više. Sukladno činjenici da 80% stanovništva starije od 65 godina ima najmanje jednu kroničnu bolest, broj kroničnih bolesnika vrtoglavo raste. Taj teret, zdravstveni sustavi osjećaju već danas, što se reflektira u problemima kao što su duge liste čekanja, manjak medicinskog osoblja, te dugoročno upitna infrastrukturna i fiskalna održivost univerzalno dostupnog zdravstvenog sustava. Pacijent ne smije biti bespomoćan, pasivan i neinformiran promatrač, već angažiran, educiran i aktivan sudionik u liječenju koji preuzima odgovornost za svoje zdravlje. Jedino tako ćemo rasteretiti prenapregnuti zdravstveni sustav, kako bi on bio dugoročno održiv." - izjavila je dr. sc. Nina Šesto, MBA, pomoćnica ravnatelja, Klinika Magdalena, te istaknula kako vjeruje da konzorciji koji je okupljen na projektu AI4HEALTH.Cro može pozicionirati Hrvatsku u sam vrh EU-a kao centar za testiranje AI tehnologija.

- Startupovi su izrazito bitni za budućnost zdravstva jer ima jako puno ideja koje startupovi mogu jako brzo pivotirati, pogotovo u području umjetne inteligencije. Same investicije u zdravstvene startupove koje su se na polugodišnjoj razini u 2021. udvostručile u odnosu na 2020. godini (sa 9,7 na 20.1 mlrd USD) na svjetskoj razini govore o ogromnom prostoru za poboljšanje zdravstvenih sustava i skrbi prema pacijentima te potrebi za rješenjima odmah. Ericsson Nikola Tesla je prisutan u području zdravstva već dugi niz godina s rješenjima u nacionalnim i bolničkim sustavima, ali i rješenjima za pacijente. Sa širokim iskustvom, testnim sustavima te ekspertizom podržavamo jako puno partnera na konkretnim projektima, surađujemo s istraživačkom i znanstvenom zajednicom te smo otvoreni za sve nove ideje i proizvode - istaknuo je Mario Ravić, rukovoditelj poslovnog područja IoT i digitalno zdravstvo, Ericsson Nikola Tesla.

Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jačanju europskog digitalnog zdravstva  | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 15.10.2021., Zagreb - Okrugli stol na temu uloge umjetne inteligencije i inovacija u jacanju europskog digitalnog zdravstva koji organizira Institut Rudjer Boskovic, kao koordinator konzorcija AI4HEALTH.Cro, uz potporu Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Na okruglom stolu govorio je i eurozastupnik Tomislav Sokol.

- Suvremeni načini rada u ekosustavima poput EDIH-a su nam potrebni kako bi u dijalogu između različitih dionika probleme s kojima se suočavamo u sustavu najbolje i najpovoljnije riješili, naravno korištenjem najnovijih tehnologija – istaknula je Jelena Curać, v.d. pomoćnica ravnatelja za informacijske tehnologije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

- U zadnje tri godine, europsko financiranje istraživanja i inovacija u AI području poraslo je za oko 70%. Međutim, to je još uvijek nedovoljno budući da je 2016. u EU-u uloženo oko 3.2 milijardi eura u AI dok je istovremeno u Sjevernoj Americi uloženo 12.1 milijarda eura, a u Aziji 6.5 milijardi eura. Europska unija treba novi sustavni pristup umjetnoj inteligenciji kako bi omogućila poticanje inovacija i išla u korak s trendovima digitalnog doba stoga pozdravljam prijedlog Komisije koja je ove godine u postupak uputila zakonodavan prijedlog o umjetnoj inteligenciji. Umjetna inteligencija se na europskoj razini ponajviše financira iz programa Obzor Europa i Digitalna Europa, no također imamo sinergiju s europskim strukturnim i investicijskim fondovima, naročito s Europskim fondom za regionalni razvoj – rekao je zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, te dodao kako moramo podupirati razvoj AI-a u zdravstvu jer pruža mogućnost rane dijagnoze, primjerice zloćudnih bolesti, kod kojih AI algoritmi identificiraju rak dojke s približno 90 % točnosti u kombinaciji s analizom radiologa.

- Slijedom svega što smo danas imali prilike čuti, vjerujem da se možemo složiti da je projekt 'AI za pametno zdravstvo i medicinu' jedinstvena prilika kako bi osigurali potporu inovatorima da uspiju u tom sektoru te da se Hrvatska snažnije pozicionira u svijetu digitalnih tehnologija u zdravstvu – zaključila je dr. sc. Anja Barešić, moderatorica okruglog stola i koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.

Projekt ''AI za pametno zdravstvo i medicinu'' je na listi nacionalnih kandidata za Europske digitalne centre za inovacije. Prošao je nacionalni predodabir čime je stekao pravo prijave na predstojeći poziv Europske komisije za sufinanciranje EDIH-ova u okviru programa Digitalna Europa.

Mate Rimac i Christophe Piochon dočekuju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona ispred hotela Esplanade
FIZIČKI OBRAČUN
Rasistički ispad u Zagrebu, Rimac: 'Šokiran sam i tužan, napali su naše radnike'
Hrvatski Telekom
Temeljem korisničkih iskustava
Hrvatski Telekom osvojio nagradu za najbolju fiksnu mrežu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.