Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Horvat najavio pomoć države operatorima za 5G

O čemu se rasopravljalo na tradicionalnom 42. po redu međunarodnom ICT skupu - MIPRO u Opatiji
01. lipnja 2019. u 22:15 7 komentara 349 prikaza
Darko Horvat
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Umrežavanje i strategija u smjeru EU tehnoloških odrednica i razvojnih pravaca, s istaknutim fokusom na umjetnu inteligenciju i pametna okruženja, bili su među glavnim temama ovogodišnjeg, 42. međunarodnog ICT skupa MIPRO 2019. koji je proteklog tjedna održan, kao i obično, u Opatiji.

NOVE ODREDBE Zaštita potrošača od samovolje telekoma: Po danu kvara 240 kuna

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, gost i sudionik pohvalio je konferenciju kao hvalevrijedan iskorak jer, je kako je rekao prioritet umjetna inteligencija i pametna okruženja, Pri tom je istaknuo da Vlada u tom području sada radi na dva strateška dokumenta – jedan je nacionalni plan digitalnog gospodarstva, a drugi primjena dobrih praksi umjetne inteligencije.

Ti će dokumenti biti podloga i za korištenje sredstava u novoj financijskoj perspektivi EU-a 2021.-2027. Ministar Horvat je najavio i četiri nova natječaja kojima se sredstvima iz strukturnih fondova želi potaknuti investicije u inovacije, istraživanje i razvoj.

Darko Horvat
1 / 7
Hrvatski Telekom demonstrirao brzinu 5G mreže

Tako se za dva do tri tjedna može očekivati natječaj koji će se temeljiti na strategiji tzv. pametne specijalizacije, s alokacijom u iznosu od 630 milijuna kuna za inovativne i nove projekte realnog poduzetničkog sektora. Uslijedio bi i drugi natječaji također za istraživanje i razvoj, a u visokoj fazi pripremljenosti su još dva natječaja, od kojih je jedan “integrator”, kojim se žele stvarati mikroplatforme, umrežavati mikro i mala trgovačka društva i povezivati ih s velikima.

Ericsson ŠVICARSKA Prva europska komercijalna 5G mreža u suradnji Ericssona i Swisscoma

– Realni poduzetnički sektor, akademska zajednica, lokalna i središnja država za istim stolom, s istim ciljem i vizijom, a jedino što nam u ovom trenutku nedostaje jest to što se procesi događaju presporo. Uspijemo li te procese ubrzati, ne moramo se bojati istih procesa u Italiji, Austriji, Njemačkoj ili Francuskoj, gdje se oni već događaju – zaključio je Horvat. Odgovarajući na pitanje o prijedlogu formiranju strateškog projekta za uvođenje 5G mreže u Hrvatsku, ministar je odgovorio da je razgovarao s više dionika na toj sceni, a koji bi kroz potentni investicijski ciklus na tržištu Hrvatske u sljedeće dvije godine trebala ponuditi novu uslugu.

– Svjesni činjenice da su ulaganja operatora koji nude takvu uslugu u ovom trenutku ogromna, Vlada razmišlja i priprema model s kojim u paritetu skoro 50 naprama 50 želi ući u tu investiciju. Nemojte zaboraviti da mi za 5G mrežu moramo rekonstruirati telekomunikacijski sustav, selimo se u drugo frekvencijsko područje, količina i gustoća baznih stanica morat će biti puno veća nego danas, a frekvencijski spektar koji danas pokriva 4G mreža se mora povećati, samim time i koncesijske naknade operatera će morati biti veće. Sada razgovaramo i planiramo na jedan način anulirati potrebu operatera da plaćaju tu koncesiju s namjerom da se taj koncesijski novac transformira kao akcelerator u taj investicijski proces”, rekao je Horvat. Objašnjava kako je želja u sljedeće dvije godine operatore osloboditi koncesijske naknade, ali ih primorati da za isti iznos za koji bi ih država oslobodila oni preuzmu obvezu u investicijskom ciklusu.

Zagreb: Prosvjednici protiv antena operatera na Vrbanima Mitovi i zablude Trebamo li se bojati? Što sve treba znati o 5G, i kada će stići u Hrvatsku

– Ako je koncesijska obveza primjerice 100 milijuna, želja je da svaki od operatora, u anuliranju plaćanja koncesije, dodatnih 100 milijuna investira u dinamiku pokrivanja Hrvatske takvim sustavom – objasnio je ministar.

Poznato je da telekom operatori od kojih se očekuje da ulažu u mobilne mreže sljedeće generacije, popularni 5G nastoje dobiti podršku države koja bi se ogledala u smanjenju naknada za frekvencijske pojaseve. Do sada su zapravo upravo putem naknada financirali državu, posebice u prethodnom recesijskom razdoblju. Naknade su krajem protekle godine vraćene na razine iz 2012. A obistine li se ove najave ministra Horvata i postigne dogovor, možda bismo mogli očekivati bržu implementaciju 5G-a, što bi bio svojevrsni tehnološki skok u razvoju na puno široj skali od dosadašnje. 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

  • predator57:

    Debelim guskama,podmazuju vrat.

  • Eilandkrk:

    Mjesto da frenkvence proda on još pomaže .Pitanje je zašto uvjek Hrvati drugačije rade i misle drugačije pd ostalog svjeta.

  • vorda400:

    Pitajte Kineze njihova 5g oprema je duplo jeftinija od ostalih na tržištu i zbog toga je ovaj "rat" počeo jer gaze amere na svim frontovima