Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Predstavljena svemirska rukavica: 'Ovo je zaštita za ljude koji će sve češće putovati na Mjesec'

NASA zavidi Europskoj svemirskoj agenciji na novom izumu koji će pomoći astronautima
21. travnja 2020. u 23:00 3 komentara 249 prikaza
Foto: Europska svemirska agencija
Pogledajte galeriju 1/2

Europska svemirska agencija usred pandemije predstavila je super rukavicu, tzv. power glove kako se naziva u originalu. Kako kažu, šetnje svemirom riskantan su posao, svemirska odijela koja čuvaju astronaute od vakuuma nezgrapna su, pa je sada predstavljen koncept rukavice koja bi im u tome morala znatno pomoći. Trebala bi u tako teškim uvjetima kao što je svemir dati dodatnu funkcionalnost prstima koja je u startu prilično smanjena.

Zemlja POGLED IZ SVEMIRA Traži se najbolja fotografija Zemlje s NASA-inih satelita

U ESA-i najavljuju da će čovjek u bližoj budućnosti vrlo blisko raditi s robotom, koji će mu biti prethodnica, uređivat će površine za slijetanje te će ići na lokacije koje su preopasne ili nepraktične za ljude. Rukavica koju vidimo na slici neovisan je projekt francuske kompanije Comex i dizajnerice Agathe Medioni temeljen na materijalima određenima programom Pextex Europske svemirske agencije kojemu je cilj razviti nove materijale za svemirska odijela koja bi se koristila na Mjesecu. Ta rukavica ima tri dodatne funkcije uz zadatak zaštite astronautovih ruku od vakuuma.

Stalna prisutnost na Mjesecu

Te se funkcije mogu koristiti za kontrolu dronova na Marsu ili rovera na Mjesecu samo s pokretom. Ima i integrirani laserski osvjetljivač kojim se može mjeriti udaljenost ili svjetlosno označiti objekt. Tu je i zaslon na kojem su informacije o količini zaliha kisika ili drugih supstanci koje se koriste u kretanju negostoljubivim svemirskim prostranstvima. Odijela koja astronauti sada koriste imaju taj zaslon na prsima, pa se mora koristiti ogledalo na zapešću kako bi se s njega moglo čitati.

U budućim misijama nastojat će se uspostaviti stalna prisutnost čovjeka na Mjesecu, pa će se nova odijela raditi tako da izdrže dulja i češća putovanja u odnosu na ona koja su korištena u vrijeme kada su u svemir letjele misije Apollo. Cilj je projekta Pextex prepoznati i testirati napredne tkanine za svemirska odijela napravljena u Europi. Predmeti načinjeni od tih tkanina moraju biti gotovo nepropusni za zrak i tekućine, izdržati temperaturne razlike od 120 do čak –170 Celzijevih stupnjeva, a usput trebaju pružati maksimalnu sigurnost astronautu jakom izolacijom od temperature i radijacije. Trebaju biti dovoljno jaka i otporna na abrazivnu Mjesečevu prašinu, ali i da čovjeku koji je u njemu pružaju maksimalnu pokretljivost kako bi obavio svoj zadatak.

Američko-ruska posada vratila se nakon 200 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici SVEMIRSKA KAPSULA Američko-ruska posada uspješno se vratila nakon 200 dana na zemlju

Predviđaju se i neke dodatne osobine koje bi odijelo moglo imati, kao što su samopopravljivost, prikupljanje energije iz vanjskih izvora, integrirani senzori, robotizirane kontrole i zasloni. Materijali će se u projektu Pextex isprobavati uz pomoć partnerskih institucija, Comexa u Francuskoj, DITF-a u Njemačkoj te Austrijskog svemirskog foruma (ÖWF), a trajat će dvije godine.

Spretnost je ključna u svemiru

O europskoj svemirskoj rukavici koju je osmislila ugledna pariška dizajnerica koja radi i na University of Arts u Londonu pišu svi utjecajniji svjetski popularno-znanstveni magazini.

U Popular Mechanicsu, primjerice, ističu kako je spretnost ključna u svemiru jer bi unošenje tipkanjem doista u nekim situacijama moglo značiti razliku između života i smrti. Desetljećima se već astronauti žale za manjak fleksibilnosti u prstima svojih rukavica, da su kruti, masivni te ih je teško koristiti, toliko da su inženjeri morali osmisliti posebne alate samo u svrhu prilagođavanja rukavica koje nose astronauti. Zbog toga i NASA s partnerima radi na istom zadatku kao i Europska svemirska agencija te tvrde da bilježe polagan napredak prema upotrebljivoj rukavici.

No, po svježim napisima, čini se da su Amerikanci prilično zavidni Europljanima na njihovoj novoj napravi. Izgleda da mogućnost upravljanja dronovima rukavicom nisu baš uzeli u obzir. A roboti već danas doista jesu čovjekova prethodnica na udaljenim svjetovima.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

 

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
 • Avatar PatriciaOW92
  PatriciaOW92:

  w︆­w︆­w︆­.k­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

 • Avatar KimberlyAI98
  KimberlyAI98:

  w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

 • Avatar DorothyAO91
  DorothyAO91:

  w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b