Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA

Predstavljena svemirska rukavica: 'Ovo je zaštita za ljude koji će sve češće putovati na Mjesec'

Foto: Europska svemirska agencija
1/2
21.04.2020.
u 23:00

NASA zavidi Europskoj svemirskoj agenciji na novom izumu koji će pomoći astronautima

Europska svemirska agencija usred pandemije predstavila je super rukavicu, tzv. power glove kako se naziva u originalu. Kako kažu, šetnje svemirom riskantan su posao, svemirska odijela koja čuvaju astronaute od vakuuma nezgrapna su, pa je sada predstavljen koncept rukavice koja bi im u tome morala znatno pomoći. Trebala bi u tako teškim uvjetima kao što je svemir dati dodatnu funkcionalnost prstima koja je u startu prilično smanjena.

U ESA-i najavljuju da će čovjek u bližoj budućnosti vrlo blisko raditi s robotom, koji će mu biti prethodnica, uređivat će površine za slijetanje te će ići na lokacije koje su preopasne ili nepraktične za ljude. Rukavica koju vidimo na slici neovisan je projekt francuske kompanije Comex i dizajnerice Agathe Medioni temeljen na materijalima određenima programom Pextex Europske svemirske agencije kojemu je cilj razviti nove materijale za svemirska odijela koja bi se koristila na Mjesecu. Ta rukavica ima tri dodatne funkcije uz zadatak zaštite astronautovih ruku od vakuuma.

Stalna prisutnost na Mjesecu

Te se funkcije mogu koristiti za kontrolu dronova na Marsu ili rovera na Mjesecu samo s pokretom. Ima i integrirani laserski osvjetljivač kojim se može mjeriti udaljenost ili svjetlosno označiti objekt. Tu je i zaslon na kojem su informacije o količini zaliha kisika ili drugih supstanci koje se koriste u kretanju negostoljubivim svemirskim prostranstvima. Odijela koja astronauti sada koriste imaju taj zaslon na prsima, pa se mora koristiti ogledalo na zapešću kako bi se s njega moglo čitati.

U budućim misijama nastojat će se uspostaviti stalna prisutnost čovjeka na Mjesecu, pa će se nova odijela raditi tako da izdrže dulja i češća putovanja u odnosu na ona koja su korištena u vrijeme kada su u svemir letjele misije Apollo. Cilj je projekta Pextex prepoznati i testirati napredne tkanine za svemirska odijela napravljena u Europi. Predmeti načinjeni od tih tkanina moraju biti gotovo nepropusni za zrak i tekućine, izdržati temperaturne razlike od 120 do čak –170 Celzijevih stupnjeva, a usput trebaju pružati maksimalnu sigurnost astronautu jakom izolacijom od temperature i radijacije. Trebaju biti dovoljno jaka i otporna na abrazivnu Mjesečevu prašinu, ali i da čovjeku koji je u njemu pružaju maksimalnu pokretljivost kako bi obavio svoj zadatak.

Predviđaju se i neke dodatne osobine koje bi odijelo moglo imati, kao što su samopopravljivost, prikupljanje energije iz vanjskih izvora, integrirani senzori, robotizirane kontrole i zasloni. Materijali će se u projektu Pextex isprobavati uz pomoć partnerskih institucija, Comexa u Francuskoj, DITF-a u Njemačkoj te Austrijskog svemirskog foruma (ÖWF), a trajat će dvije godine.

Spretnost je ključna u svemiru

O europskoj svemirskoj rukavici koju je osmislila ugledna pariška dizajnerica koja radi i na University of Arts u Londonu pišu svi utjecajniji svjetski popularno-znanstveni magazini.

U Popular Mechanicsu, primjerice, ističu kako je spretnost ključna u svemiru jer bi unošenje tipkanjem doista u nekim situacijama moglo značiti razliku između života i smrti. Desetljećima se već astronauti žale za manjak fleksibilnosti u prstima svojih rukavica, da su kruti, masivni te ih je teško koristiti, toliko da su inženjeri morali osmisliti posebne alate samo u svrhu prilagođavanja rukavica koje nose astronauti. Zbog toga i NASA s partnerima radi na istom zadatku kao i Europska svemirska agencija te tvrde da bilježe polagan napredak prema upotrebljivoj rukavici.

No, po svježim napisima, čini se da su Amerikanci prilično zavidni Europljanima na njihovoj novoj napravi. Izgleda da mogućnost upravljanja dronovima rukavicom nisu baš uzeli u obzir. A roboti već danas doista jesu čovjekova prethodnica na udaljenim svjetovima.

 

 

Komentara 3

Avatar PatriciaOW92
PatriciaOW92
11:08 27.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.k­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar KimberlyAI98
KimberlyAI98
23:59 25.04.2020.

w︆­w︆­w︆­.︆­k︆­i︆­s︆­s︆­i︆­a︆­.︆­c︆­l︆­u︆­b

Avatar DorothyAO91
DorothyAO91
23:02 25.04.2020.

w︆︅w︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅︆e︆︆x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije