Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASA

Boeing i Space X prevozit će astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju

NASA boeing space x
NASA
27.01.2015.
u 09:07

Prvi probni let imat će Space X krajem 2016. bez posade, a Boeing će isti takav probni let imati u veljači 2017.

Tvrtka Boeing dobila je prvorazredan posao jer će biti prva privatna tvrtka koja će prevoziti astronaute na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u okviru komercijalnog ugovora s NASA-om. U rujnu je NASA izabrala Boeing i Space X kako bi konstruirali prva dva privatna svemirska broda koja mogu prevesti astronaute na ISS i tako prekinu američku ovisnost o ruskom Sojuzu, piše NASA

Ugovor vrijedan 6,8 milijarda dolara koji je zaključila NASA pokriva ukupno šest misija s posadom na ISS za svaku od dvije tvrtke. 

Prema informacijama iz Boeinga, komapnija je zakazala "pad abort test" (sistem evakuacije posade iz letjelice prilikom lansiranja u hitnim slučajevima) za veljaču 2017. nakon kojeg će uslijediti let bez posade u travnju 2017., a u srpnju iste godine Boeing će poletjeti s pilotom i astronautom NASA-e.

Iz Space X-a poručuju da će kroz mjesec dana obaviti "pad abort test". Sljedeći takav test imat će krajem godine kao dio završetka ranije faze. Probni let bez posade planiraju za kraj 2016., a test s posadom u ranoj 2017. godini.

Za razliku od ranijih letjelica, ovu novu generaciju svemirskih vozila dizajnirat će, izgraditi i njima upravljati kompanije Boeing i Space X, a ne NASA.

>> Dragon uspješno poslan na ISS, no raketa Falcon 9 nije uspjela sletjeti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije