Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li moguće?

Bežični prijenos besplatne struje! 'Tesla je bio u pravu i spremni smo to dokazati'

Tesla
Foto: Screenshot
1/2
06.07.2014.
u 15:14

Tesla je vjerovao da preko tog tornja može bežično prenositi neograničene količine električne energije do bilo kojeg mjesta na planeti.

- Tesla je bio u pravu i spremni smo to dokazati - tvrde dvojica ruskih fizičara koji preko internetske stranice Indiegogo prikupljaju sredstva za ponovnu gradnju tornja Wardenclyffe slavnog znanstvenika Nikole Tesle.

Tesla je vjerovao da preko tog tornja može bežično prenositi neograničene količine električne besplatne energije do bilo kojeg mjesta na planeti bez uporabe klasičnih sredstava prijenosa poput bakrenih kablova, no do danas nije dokazano da je takav prijenos struje moguć, piše The Mind Unleashed.

Projekt je izvediv uz nove materijale i tehnologiju

Tim koji prikuplja sredstva je uvjeren da je Tesla imao pravo te žele napraviti učinkovit sistem za bežični prijenos električne energije diljem svijeta. Znanstvenici Leonid i Sergej Plekanov su više od pet godina proučavali Tesline zapise i patente za toranj te su sigurni da je projekt izvediv uz korištenje modernih materijala i tehnologije. Dok je Teslin originalni toranj na Long Islandu težio 60 tona, prototip koji Plekanovi žele izraditi težio bi "samo" dvije tone zbog napretka u materijalima.

Tim se nada da će ovom kampanjom skupiti 800 tisuća dolara do 25. srpnja.

>>O zagrebačkim izumiteljima, obrtnicima, umjetnicima... u novoj turističkoj turi po gradu

>>Nikola Tesla vraća se u Gospić, ali ne na trg, nego ispred KIC-a

Komentara 3

Avatar bok
bok
16:38 07.07.2014.

...ide se u smijeru autarknosti, da svka kuca ili naselje proizvodi svoju struju...

HA
hacker
00:06 08.07.2014.

Bežični prijenos energije je jedno, a druga stvar je odakle će dobiti tu energiju - spominju ogromne solarne elektrane u pustinji površine 316x316 km. Totalno neisplativo i neizvedivo, bolje uložiti istraživanje za povečanje efikasnosti solarnih čelija kao i smanjenju cijenene istih. Nema potrebe za bežičnim prijenosom struje ako svaka kuča ima svoju vlastitu mini elektranu!

Avatar jumanji
jumanji
21:18 06.07.2014.

neće to velike sile dozvoliti. jer njima nije stalo do besplatne Energije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije