Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Terra nova

Ben Saunders ušao 
u povijest – okončao polarno putovanje

pingaći
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
10.02.2014.
u 20:19

Britanski istraživači uspješno priveli kraju polarnu ekspediciju

Britanski polarni istraživači Ben Saunders i Tarka L’Herpiniere ušli su u povijest postavši prvi koji su uspješno priveli kraju legendarnu no kobnu ekspediciju Terra Nova kapetana Roberta Falcona Scotta. U petak su stigli na svoje odredište nakon što su prevalili 2900 kilometara negostoljubive antarktičke divljine na putovanju do južnog pola i natrag. Saunders i L’Herpiniere postigli su svjetski rekord u najduljem polarnom putovanju ljudskim snagama.

Putovanjem, koje je trajalo ukupno 105 dana (nešto više od jedne četvrtine godine), iskušane su granice tjelesne i mentalne izdržljivosti te postavljena nova mjerila za buduće polarne ekspedicije. I Saunders i L’Herpiniere vukli su saonice početne težine gotovo 200 kg te su hodali u prosjeku 27 kilometara dnevno na temperaturama koje su se spuštale i do –46 Celzijevih stupnjeva računajući i vjetar.

Gotovo je nemoguće pojmiti što smo zapravo postigli. Cijeli život sanjam o tome da Scottovu ekspediciju Terra Nova privedem kraju, a sada kada stojim ovdje na cilju, jednostavno sam izvan sebe. Naše je putovanje bilo divovski pothvat koji nam je svakog dana iskušavao granice izdržljivosti tijela i uma. Ponekad bismo se zatekli u škripcu, na snažnoj hladnoći i vjetru na visokoj visoravni, oslabljeni prepolovljenim porcijama hrane te bliže rubu preživljavanja nego što sam ikad mislio da bismo se na ovom putovanju mogli naći. Zbog toga i Tarka i ja osjećamo spoj divljenja i dubokog poštovanja prema izdržljivosti, upornosti i ustrajnosti kapetana Scotta i njegova tima prije jednog stoljeća – izjavio je Ben Saunders.

Kapetan Scott i njegov tim umrli su nakon što su prevalili gotovo 2600 kilometara, a u idućih stotinu godina taj pothvat nikada nije nadmašen – do danas. Falcon Scott, unuk kapetana Roberta Falcona Scotta, i Robert Swan, vitez Reda Britanskog Carstva, prva osoba koja je hodala i sjevernim i južnim polom te osnivač ustanove 2041, pokrovitelji su ekspedicije.

U nekoliko tjedana koji su prethodili Saundersovu i L’Herpiniereovu polasku Intel je testirao spremnost tehnologije zamrzavanjem računala Ultrabook na temperaturama od –40°C. Uz pomoć tehnologije svakodnevno su se javljali i pisali blog te objavljivali postove na Facebooku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije