Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE VIŠE MALVERA

'Smrznu' računalo i traže otkupninu

Ivana Jurin Puhalo, BSA i The Software Alliance
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
08.04.2015.
u 13:01

Tvrtke mogu umanjiti rizike od kibernetičkih prijetnji, kažu stručnjaci, uklanjanjem nelicenciranog softvera

Što ima više nelicenciranog softvera, raste stopa kibernetičke nesigurnosti, odnosno malvera na računalima, kaže studija BSA.

Globalno BSA istraživanje o softveru pokazalo je da je 52 posto softvera instaliranog na računala u Hrvatskoj nelicencirano, u usporedbi s globalnom stopom od 43 posto. Američki FBI javno je upozorio na zabrinjavajući globalni porast otkupljivačkog softvera, tzv. ransomwarea – riječ je o aplikacijama koje "smrznu" računalo i onemoguće pristup podacima, uz zahtjev za otkupninu u tisućama dolara za vraćanje pristupa podacima, izvijestila je Ivana Jurin Puhalo, vanjska savjetnica BSA u Hrvatskoj, a Kristina Posavec iz MUP-a potvrdila je da ransomwarea ima u EU kao i u Hrvatskoj, čak su se pojavili i ucjenjivači koji su se predstavljali kao predstavnici MUP-a te je upozorila korisnike da ne nasjedaju na takve ucjene, da ne uplaćuju novac te da napade na računala prijave policiji.

Ne bi li se smanjila stopa kibernetičke nesigurnosti, pokrenuta je zajednička kampanja MUP-a i BSA. Žele javnost, posebice male i srednje tvrtke, upoznati s pravilnim upravljanjem softverom i jednostavnim principima uvođenja sustava upravljanja, kako bi bez rizika ostali na sigurnoj strani.

>> FBI uhitio hakere, među kojima su i Hrvati, zbog štete od 850 mil. USD

>> Hrvatska na meti cyber kriminalaca: Kako nas pljačkaju iz Sibira

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije