Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novitet iz slavonskog IT inkubatora

Pointers Krk, otočka turistička aplikacija iz osječke silicijske doline

pointers
Foto: Privatni album
1/2
17.08.2015.
u 15:00

BESPLATNA APLIKACIJA - Pointers Krk pokrenuta je kao prva mobilna aplikacija namijenjena turističkim destinacijama

Pointers Krk aplikacija je iz osječke IT radionice, točnije riječ je o turističkom projektu IT tvrtke Apria iz Osijeka pod vodstvom Krunoslava Weinperta. Besplatna aplikacija živi na sedam internetskih platformi – postoji kao web-stranica, stanuje na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu te, naravno, kao mobilna aplikacija na iOS-u odnosno Apleovim mobilnim uređajima i kao Android aplikacija za brojne pametne telefone i tablete koji su pogonjeni tim operativnim sustavom, pojasnio nam je K. Weinpert.

GPS obilježavanje

Premda naizgled mobilna aplikacija koja promovira turističku ponudu otoka Krka nije nešto revolucionarno, posebnost ove aplikacije je, uvjerava nas K. Weinpert, što je u nju ugrađeno više od 1000 lokacija s detaljnim informacijama na hrvatskom i tri strana jezika – njemačkom, engleskom i talijanskom.

– Obilježili smo tisuće pozicija GPS-om, predstavljeno je stotine restorana, konoba, beach barova i mjesta za izlazak i zabavu. Doista smo to odradili detaljno. Naime, svaka od lokacija unesenih u aplikaciju osobno je upoznata, određena joj je GPS-lokacija, izrađen joj je opis primjeren i namijenjen upravo turistima. Tim pristupom Krk se predstavlja kao jedna turistička cjelina odnosno destinacija koja turistima pruža uvid u stotine predivnih plaža, uvala, atrakcija, kulturnih događaja, izložbi, arheoloških nalazišta, crkvi... ponosan je na odrađeni posao K. Weinpert te dodaje: – Nismo tek površno obilježili glavne krčke znamenitosti. Posebnost ove aplikacije je unos emocija u tehnologiju kojom se svakodnevno služimo. Tim pristupom Krk se predstavlja kao jedna turistička cjelina.

Uostalom, dokaz da je aplikacija prepoznata jest i više od 5000 ukupnih downloada odnosno skidanja na mobilne telefone u samo dva mjeseca koliko postoji.

Pozicionirani su na 3. mjestu po popularnosti u kategoriji putovanja i lokalno (kao hrvatska aplikacija) odmah iza dvije HAK-ove, što je izniman uspjeh. U konkurenciji sa svim ostalim aplikacijama su na 12. mjestu. I ne, nije se ta brojka dogodila stihijski, objašnjava nam Krunoslav Weinpert, već su poprilično novca i truda uložili u promociju aplikacije. – U moru ponuđenih aplikacija u online trgovinama na mobilnim uređajima nije realno očekivati da će turisti izabrati baš našu – obrazložio je.

– U cijeli projekt uloženo je pola milijuna kuna, a obilježavanje svih GPS pozicija, fotografiranje, opisi... cijeli taj posao trajao je gotovo šest mjeseci – kazuje K. Weinpert. Aplikacija je besplatna, a poslovni model počiva na naknadama restorana i ostalih komercijalnih djelatnosti koje žele promociju putem mobilne aplikacije.

Tridesetak zaposlenih

Iza ovog projekta stoji iskusna ekipa mladih stručnjaka predvođena tvrtkom Apria iz Osijeka koja je svoje 19-godišnje iskustvo u multimedijalnim projektima iskazala u punoj snazi upravo na projektu Pointers Krk. U budućnosti ova osječka ekipa planira po uzoru na onu za naš najveći otok izraditi aplikaciju i za ostale otoke pa redom i sva ostala turistička jadranska mjesta i gradove.

Usto, unaprijedit će sve aplikacije i od sljedeće godine aplikacija će pružiti i mogućnost saznavanja temperature mora na većini najpopularnijih plaža, što će biti veliki pomak u pružanju informacija sve zahtjevnijoj i sve mlađoj klijenteli koja posjećuje našu obalu, priča K. Weinpert.

– Ovim projektom napokon je povezana zelena i plava Hrvatska, kako se to priželjkuje već godinama, ali ovaj put kroz IT. sektor. Na projektu je radilo tridesetak mladih i vrsnih stručnjaka iz Osijeka. Na terenu je radilo 10-ak također većinom Slavonaca koji su već od travnja ove godine obilazili svaku uvalu, plažu, arheološki lokalitet, sakralni objekt i ostale destinacije potencijalno interesantne turistima.

Inače, aplikacija se svakodnevno dorađuje, popunjava, usavršava, a sve u cilju što kvalitetnijeg informiranja stranih i domaćih turista.

– Pokrenuli smo aktivnost kojom korisnike aplikacije pozivamo da nam šalju fotografije i gps-lokacije najomiljenijih plaža kako bismo ih mogli nagraditi besplatnim vikendom u sezoni 2016. te krajem ljeta i proglasiti najljepšu plažu otoka Krka – dodaje K. Weinpert.

>>Istražite Krk uzduž i poprijeko uz novu aplikaciju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije