Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kroz Atlantski ocean

Microsoft i Facebook zajedno grade podvodni optički kabel

Foto: Screenshot
1/3
29.05.2016.
u 15:20

Ovo nije prvi put da tehnološke kompanije investiraju u gradnju optičkih kabela, posao koji su do sada radili mahom telekom operatori ili pak države.

Microsoft i Facebook, američki tehnodivovi, udružili su se i postavit će optički podvodni kabel u Atlantski ocean. Projekt su nazvali Marea, a početak novog kabla bit će u Sjevernoj Virginiji u Sjedinjenim Državama te će stići do Bilbaa u Španjolskoj. Kompanije su potvrdile da će to biti kabel s najvećim kapacitetom do sada koji prolazi Atlantikom. O trošku gradnje nije se raspravljalo. Partner im je i španjolski teleoperator Telefonica, koji bi trebao biti u funkciji sljedeće godine.

Ovo nije prvi put da tehnološke kompanije investiraju u gradnju optičkih kabela, posao koji su do sada radili mahom telekom operatori ili pak države. U objavi za medije Microsoft i Facebook tvrde da to čine ne bi li pomogli u smanjenu troškova i poboljšanju tehničkih performansi s obzirom na to da internetskim kabelima sada putuje neizmjeran broj podataka, a potrebe su veće svakoga dana.

Microsoftu su trebali dodatni, rezervni kabeli koje su željeli postaviti na posve drugom mjestu od uobičajenih ruta. Većina kabela ide od New Yorka prema sjevernoj Europi, htjeli smo znati da imamo izbora i za različite puteve. Ne može se živjeti na jednom kabelu, iskreno, ni na dva, poručili su iz Microsofta. Koliko stoji projekt, nisu naveli, a prema nekim procjenama, takvi golemi projekti do sada su iznosili više od 200 milijuna dolara, što ovi tehnološki divovi zasigurno imaju. 

>> Facebook dozvoljava pregledavanje fotografija koje su 'lajkali' vaši prijatelji

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije