Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRŽI OD SVJETLOSTI

Hoće li ovako izgledati prvi brod na warp pogon?

Mark Rademaker
Foto: Mark Rademaker/Flickr
1/3
13.06.2014.
u 09:23

Nizozemski dizajner Mark Rademaker za NASA-u radi koncept broda na Alcubierreov pogon

Kako će izgledati prvi svemirski brod na warp pogon? Možda baš kao koncept na kojemu radi nizozemski dizajner Mark Rademaker, koji naručio dr. Harold White iz NASA-e za svoja predavanja o tehnologiji "savijanja" prostora i vremena.

Kako piše Cnet, White i grafički dizajner Zvjezdanih staza Michael Okuda angažirali su Rademakera nakon što su vidjeli njegov model USS Enterprisea XCV 330 iz te popularne znanstveno-fantastične franšize. Rademakeru su dali zadatak da dizajnira koncept broda koji bi mogao raditi na takozvani Alcubierreov pogon za kretanje brzinom većom od brzine svjetlosti.

Kako Rademakerov rad zasad izgleda možete pogledati na njegovom profilu na Flickru.

Iako je riječ zapravo samo o konceptu, Rademaker se ipak suočavao s izazovima u dizajniranju.

- Matematika i fizika nisu moja jača strana, a matematika o kojoj se ovdje radi daleko je iznad mojih mogućnosti. Dr. White mi je objasnio što trebam znati i što trebam razumjeti - rekao je Rademaker.

 

Projekt je još uvijek u ranoj fazi razvoja, no može se reći da izgleda poprilično spektakularno. NASA zasad još ne želi konstruirati potpuno funkcionalan brod.

- Dizajnirali smo ga uglavnom kako bi zainteresirali ljude za putovanje svemirom. Istraživanje možda neće dovesti do probitka u kretanju bržem od svjetlosti, no uvijek će rezultirati vrijednim podacima. Mislim da smo desetljećima i mnogim evolucijama od funkcionalnog prototipa - objašnjava Rademaker.

>> Potrošila 30.000 dolara da podrum preuredi u stilu Zvjezdanih staza

Komentara 2

KL
KLiKzg
09:45 13.06.2014.

s obzirom kako mu treba energija poput mase cijelog poznatog Svemira, baš će mu dobro doći ova 4 solarna panela! kao, nema dovoljno eneergije iz reaktora? :D LOL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije