Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje cijene

Evo koliko će koštati minuta poziva u roamingu od 1. srpnja!

djevojka,mobitel,telefoniranje
25.06.2014.
u 21:22

Najviše pada cijena za slanje podataka, a svatko će moći odabrati domaćeg operatora za podatkovne usluge

Pozivanje, SMS-anje i slanje podataka od 1. srpnja unutar Europske unije ponovno pojeftinjuje. Najviše pojeftinjuje slanje podataka, sa 4,26 na 1,91 kunu po megabajtu.

A osim novih, nižih cijena roaminga, od 1. srpnja 2014. mobilni operatori u Europi mogu korisnicima ponuditi posebnu uslugu roaminga prije odlaska na put te omogućiti svakome da odabere domaćeg mobilnog operatora za podatkovne usluge kao što je slanje i primanje elektroničke pošte, čitanje vijesti na internetu, učitavanje fotografija i gledanje videosadržaja u zemlji koju posjećuju. No tu priči nije kraj.

Europska unija radi i na izradi novih pravila za potpuno ukidanje naknada za roaming. Komisijinom uredbom o povezanom kontinentu, kako su je nazvali, zamišljeno je da se ukinu naknade za roaming te da se u svim zemljama razgovara kao i “kod kuće”’. Usto, “povezani kontinent” zajamčio bi otvoreni i neutralni internet uz bolju zaštitu korisnika usluga mobilne širokopojasne mreže, stoji u priopćenju Europske komisije.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes, nadležna za digitalnu agendu, izjavila je: “Svima će nam puno značiti veliko smanjenje cijene roaminga podataka. No to nije dovoljno. Zašto uopće na jedinstvenom tržištu moraju postojati naknade za roaming. Stoga se nadam da će do kraja ove godine biti potpuno ukinute. Parlament je napravio svoj dio i sada je na državama članicama da postignu konačan dogovor!”

No, unatoč naporima Kroesove, mnogi kritičari, prije svega telekom operatori, još uvijek se nadaju da takvo što neće proći jer tvrde mjere ne uzimaju u obzir konkurentnost i stvarne troškove operatora. Naknade za korištenje usluge roaminga bile su na najvišoj razini 2007. kada je EU počeo poduzimati mjere. Kao rezultat tih mjera u 2014. cijena roaminga smanjila se 80 – 90 posto u usporedbi s 2007.

Foto: HAKOM

>> Hrvatski Telekom snizio cijene usluga u roamingu

Komentara 24

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:20 25.06.2014.

Dakle, ne u "regionu" već u Europskoj uniji... unatoč trenutnim vlastodršcima o kojima je kardinal Bozanić na današnji Dan državnosti u propovijedi rekao: “Te se nove okolnosti i taj novi položaj i pripadnost Hrvatske zajedništvu Europske unije nedovoljno i slabo očituju i vrednuju u našoj javnosti, a Hrvatsku se i dalje pokušava zatvarati u okvir starih asocijacija, s pečatom vremena koje je Hrvatsku zatvaralo prema Europi i svijetu."

ST
stefj
22:35 25.06.2014.

Ajd super, ipak ta EU donosi neke prednosti... Ovakve vijesti malo popravljaju raspoloženje, naročito nakon govora Josipovića od neki dan, kada se u šumi sa žudnjom obratio drugovima i drugaricama i pričao o divnim vremenima s Titom i partijom. Već sam mislio da smo se vratili u Jugoslaviju...

NA
narod1
10:03 26.06.2014.

Novinarstvo kao zanimanje je propalo. Tipičan primjer je ovaj članak, veliki naslov koji najavljuje info koliko će koštati cijena poziva u roamingu, i onda se taj podatak u članku uopće NE NAVEDE. Dajte djeci da pišu bit će vam jeftinije. Inače EU se kasno sjetila da je u banani sa konkurentnošću.Totalno zaostaje za Amerikom i Azijom, poješće je za doručak. A mi smo još najgori u EU, to je za Guinessa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije