Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isplati li se?

Evo kako kupiti mobitel iz Kine u šest koraka

mobitel
Foto: Thinkstock
29.05.2014.
u 21:00

Više od trećine Kineza kupilo je smartphone jeftiniji od 1000 kuna. Ipak, najpopularniji su oni koji stoje između 1000 i 2000 kuna – takav je kupilo 40,1%

Zašto ne biste kupili mobitel iz Kine? Svatko od nas može se domisliti barem nekoliko razloga zašto ne i svi su oni valjani. Za početak, teže je predomisliti se. Ako kupite mobitel u trgovini iza ugla i nakon dva-tri dana shvatite da on baš i nije ispunjenje vaših snova, možete ga spakirati, odnijeti natrag i tražiti novac – po hrvatskim zakonima ne morate navesti ni razlog. Ista ta pravila igre vrijede i drugdje u razvijenom svijetu, ali spakirati uređaj i vratiti ga u Kinu nije tako jednostavno; ako ni zbog čega drugog, onda zato što ćete morati platiti poštarinu.

Drugi je valjan razlog protiv – jamstvo. Ako kupite mobitel iz Kine preko interneta, jamstvo doduše vrijedi, ali najbliži je servis istočno od Sinkjanga, a slanje tamo i natrag može stajati više nego što vrijedi uređaj. A tu je i treći razlog: takvi mobiteli najčešće “ne govore” hrvatski, a za pomoć i korisničku podršku trebat će vam solidan engleski. Kad se sve to zbroji, postaje jasnije kako je moguće da su u Kini mobiteli toliko jeftiniji. Isplati li se onda kupovati mobitel u Kini? Najkraće rečeno: ne. Ako ga kupujete da biste uštedjeli, ne isplati se – radije kupite skuplji mobitel s jamstvom; takav će se više isplatiti ako se pokvari (a mobiteli se, kako nažalost dobro znamo, vole kvariti – čak i u jamstvenom roku). Mobitel ćete, umjesto kod operatora ili u trgovini, kupiti preko interneta samo i jedino ako točno znate što hoćete i ako ste spremni snaći se s nepredviđenim – jer, kako god okrenuli, kupnja mobitela iz Kine ipak je avantura.

Uz malo sreće bit ćete nagrađeni osjećajem da ste dobili ono što ste željeli po cijeni po kojoj si ne biste mogli priuštiti takav “domaći” mobitel. Vaš se autor u tu pustolovinu upustio jer ga je zaintrigirao Xiaomi. Ta je tvrtka (čita se Šjaomi) nastala prije nepune tri godine, a vodeći svjetski mediji danas ga nazivaju “kineskim Appleom”. Sličnosti ima: kao i iPhone, Xiaomijeve mobitele odlikuje besprijekorna kvaliteta izrade, vrhunski dizajn te vlastiti softver u kojem je svaka sitnica pozorno promišljena (ali se sve, za razliku od iPhonea, može prilagoditi). Cijene su im za kineske prilike visoke – što znači da su nama nepojmljivo niske.

Xiaomi je nedavno odlučio iskoračiti izvan kineskog tržišta i za taj pothvat Googleu je preoteo ni manje ni više nego dopredsjednika Googlea, čelnog čovjeka zaduženog za Android: Huga Barru. Krajem prošle godine izdali su Hongmi, prvi model za inozemstvo (zasad se može kupiti samo u Hong Kongu, Tajvanu i Singapuru). Dakako da smo jedan naručili u Hrvatsku...

>>Za Miphone iz Kine Appleov Iphone tek je "mala beba"

Komentara 16

MC
mcmarko
21:56 29.05.2014.

"Cijene su im za kineske prilike visoke – što znači da su nama nepojmljivo niske." Što za hrvatske prilike znači nepojmljivo niske cijene. 174 dolara ili do 520 dolara koliko sam vidio raspon cijena. Zašto novinar nije napisao koliko jeje platio model koji je kupio, pa da vidimo tu nepojmljivu nisku cijenu. Je li nepojmljivo niska cijena za trgovkinje kod todorića koja će se bez razmišljanja odreći njene mjesečne plaće i poletjeti i kupiti mobitel za 2500+ nepojmljivo jeftinih kuna. Odmah će zaboraviti sve radne sate koje je odradila prošlog mjeseca. Što beton sve ne stvori? I novinar je mogao napisati mjesečni iznos plaće kad mu je 2000 kuna za mobitel nepojmljivo malo. Strava i užas.

Avatar tkozna
tkozna
08:10 30.05.2014.

Nije istina da kod nas možete vratiti mobitel. Kupio sam mobitel koji nije valjao nisam mogao ništa učiniti nisu ga htjeli uzeti nazad samo su me šaltali sa servisima i to je to. Zato slobodno uzmite kod kineza ako želite proči jeftinije ili uzmite kod teleoperatera ako želite sigurnije i skuplje. Dakle najskuplje je uzeti kod domačih "proizvođača" kod njih nema servisa a skuplje je.

DU
Deleted user
07:43 30.05.2014.

E ovo ti je novinar... kinu je vidio samo na karti, ali sve zna o kini, kinezima i njihovom standardu. Samo u glavama neinformiranih, neukih hrvata se može uspješno usaditi tvrdanja da smo bolji i pametnii od kineza. Kinezi imaju superbrze vlakove, imaju vrhunsku vojsku, imaju nuklearnu bombu, imaju jednu od najajčih svjetskih industrija i da ne nabrajam dalje, sve ono u čemu smo mi nula. Sad vam po glavi hodaju slike sa inteneta, onih kokošinjaca i slično, ali prestaite uspoređivati selo i grad. I hrvatska sela neka još nemaju struju ni vodu, a ima nas ko u dvije kineske tvornice. Roba iz kine nije nikaj nepouzdanija od one koja se kupi u hrvatskoj jer je i ta iz Kine. Ne isplati se kupiti uređaj za koji u hrvatsoj nemaš osiguran servis i rezervne dijelove. Manje vise sve sto kupujemo je proizvod kine, samo su nam ga prodali naši ili europski trgovački lanci!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije