Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezakonita državna pomoć

EK optužuje Irsku da je pogodovala Appleu, prijeti mu kazna od nekoliko mlrd. €

Apple
Foto: DPA/PIXSELL
02.10.2014.
u 20:55

EK tvrdi da je Apple plaćao samo dva posto irskog poreza na dobit koji u toj zemlji inače iznosi 12 posto.

Europska komisija pokrenula je istragu da li tri članice Europske unije Nizozemska, Luksemburg i Irska pogoduju multinacionalnim kompanijama koje u tim državama imaju sjedište, javlja Euroreport.

Irsku, kako piše Euroreport, ''EK optužuje da je sistemom posebnih poreznih olakšica pogodovala Appleu i tako prekršila pravila konkurencije'', odnosno da je toj kompaniji država nezakonito pomogla. EK tvrdi da je Apple plaćao samo dva posto irskog poreza na dobit koji u toj zemlji inače iznosi 12 posto. Apple koji u Irskoj na poslovima sklapanja računala i pružanja tehničke pomoći zapošljava 4000 ljudi opovrgnuo je navode EK. Kompanija je Komisiji odgovorila da su ti podaci netočni. Irska je također reagirala na navode EK. Kazala je da nije prekršila pravila konkurencije, premda je njen porezni sustav zbog privlačenja ulagača fleksibilan

''Ako se ustanovi nezakonita državna pomoć, kazne su enormne uz obavezni povrat svih poreznih olakšica. Procjene u slučaju Applea kreću se od nekoliko desetaka milijuna do nekoliko milijardi eura, jer je Komisijin „preliminarni stav" da je nezakonitu državnu pomoć primao od 1991. do 2007. godine'', navodi Euroreport.

EK također optužuje da nezakonitu državnu pomoć prima Fiat, koji većinu poslova vodi iz Luksemburga te kompanija Starbucks. 

>> Novi iPhonei stigli u Rusiju: 'Jedva čekam da se savija u mojim hlačama' 

>> Oglasili se iz Applea – evo što kažu o savijanju ekrana novog iPhonea!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije