Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što nas čeka u 2015.

Bum pametnih satova, robota 
i dronova

29.09.2014., Zagreb - Test bespilotne letjelice - quadcoptera,  DJI Phantom 2 Vision +. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
31.12.2014.
u 23:10


Trebalo bi zavladati da pametni uređaji međusobno sve više komuniciraju

Pametni satovi, narukvice, automobili bez vozača, pametne kuće, 3D printeri, dronovi, roboti aisistenti... sve to vidjeli smo već ove godine. Možda svi ti gadgeti i inovacije nisu zaživjeli kao mainstream proizvodi, no svakako hvataju korijene i sve više prodiru u svakodnevicu. Tehnologija nezaustavljivo napreduje i samo se rijetki i dalje odupiru mogućnostima koje donosi. A ono što bi trebalo zavladati u 2015. jest da svi ti pametni uređaji međusobno sve više komuniciraju.

Satovima do zdravlja

U 2015. potrošači će biti preplavljeni uređajima s mogućnošću međusobnog povezivanja. Neki od njih postat će nezaobilazan dio svakodnevice, poput, primjerice, Nikeove narukvice koja komunicira s aparatom za kavu ili pametnih satova koji podatke o zdravlju povezuju s ostalim podacima na pametnom telefonu, ili pak strojeva koji se brinu o sigurnosti i ugodnosti u domu poput Googleova Nesta. I 2015. obilježit će hardver prepun senzora, dok će u softverskom dijelu vladati rješenja vezana uz big datu, a analitičari će posebno biti na cijeni.

Kada se radi o zasebnim uređajima, mogli bismo očekivati bum pametnih satova. Do sada su nekako bili po strani, nedostajao je pravi dizajn, ali i omjer cijene i kvalitete. No sve ih je više i sve su 'nosiviji'. Satovi su se već odvojili od mobitela (Samsung Gear S) i mogu biti samostalni. Još da dulje traje baterija i senzori postanu precizniji i eto novog potrošačkog i prihodovnog trenda. Svi vole biti zdravi, a elitni svjetski brendovi vole da se o njima misli kao o zdravim kompanijama, stoga će, osim u pametnim satovima, i u narukvicama senzori mjeriti otkucaje srca, prijeđene korake i postati još savršeniji u mjerenju fizičke aktivnosti i unesenih kalorija.

Dronovi su obilježili i ovu godinu, no uglavnom je bila riječ o pojedinačnim slučajevima, u 2015., procjenjuje se, bit će ih sve više. U Hrvatskoj ima stotinjak vlasnika dronova, a mnogi su već i osmislili biznis jer video sniman iz drona može biti itekako atraktivan.

Roboti pomagači i zaštitari već su u upotrebi, a 2015. još će im porasti popularnost. Ako tomu pridodamo i razvoj umjetne inteligencije, uskoro ćemo živjeti uz pametne strojeve. Ne, vjerojatno nikada neće zamijeniti ljude, ali mogu itekako pomoći.

Nova definicija IT-a

Nove tehnologije potaknut će rast diljem svijeta. Potrošnja na IT i telekomunikacije rast će 3,8 posto u 2015., na više od 3,8 bilijuna dolara, po analizi IDC-a. Phableti će biti motor rasta kada se radi o mobilnim uređajima. "Wearablesi" će dostići prodaju od "samo" 40 do 50 milijuna komada. "Internet of things" rapidno će rasti i transformirati tradicionalnu IT industriju, potrošnja će doseći 1,7 bilijuna dolara, a do 2020. i tri bilijuna. Trećina potrošnje na inteligentne uređaje doći će izvan IT sektora, što će dramatično promijeniti i definiciju onoga što smatramo IT-jem.

>> Prvi pametni satovi s Android Wearom dostupni za prednarudžbe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije