Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA OBLJETNICA

Apple Macintosh danas slavi 30. rođendan

Apple Macintosh
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/6
24.01.2014.
u 09:05

Macintosh je bio prvo masovno proizvedeno osobno računalo koje je imalo grafičko korisničko sučelje i miš

Prije točno 30 godina, 24. siječnja 1984. godine, predstavljen je prvi Apple Macintosh, ili skraćeno Mac.

Macintosh je bio prvo masovno proizvedeno osobno računalo koje je imalo grafičko korisničko sučelje i miš. Mac je za 2.495 dolara nudio mikroprocesor Motorola 68000, 128 KB DRAM-a i 16-bitnu podatkovnu sabirnicu, te ugrađeni display od 9 inča rezolucije 512x342. Prvi Mac bio je zanimljiv i po tome što su potpisi zaposlenika odjela Macintosh bili izliveni u plastici u unutarnjoj strani kućišta.

Nedostatak RAM-a, koji se nije mogao proširivati, mučio je mnoge vlasnike. Apple je u rujnu iste godine predstavio Macintosh 512K, koji je RAM proširio na 512 kilobajta. Prvi Mac tada je preimenovan u Macintosh 128K i dobio je nadimak "tanki Mac", dok je 512K prozvan "debelim Macom". Macintosh 128K povučen je iz ponude 1. listopada 1985., a 512K u travnju iduće godine.

Apple je puno uložio u promociju prvog Maca. Slavni Ridley Scott režirao je reklamu 1984, s referencama na istoimeni roman Georgea Orwella, koja je koštala 900.000 dolara. Jednominutna je reklama nakon prvog emitiranja privukla toliko pažnje medija da se procjenjuje da je dobila 5 milijuna dolara vrijednog besplatnog emitiranja.

>> Apple planira izbaciti Intelove procesore iz Macintosha

>> iPad nas je gurnuo u budućnost prije nego što smo za nju spremni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije