Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA TRI MINUTE

Talijani nisu oduševljeni instant-pizzom

31.03.2009.
u 17:48

Za nekoliko tjedana na talijanskim ulicama naći će se veliki crveni automati "Let's Pizza" u kojima se, metodom razvijenom na sveučilištu u Bologni, nakon ubačenih kovanica za tri minute umijesi i ispeče pizza. (Ne, ovo nije prvotravanjska vijest, zbilja je napravljen automat za instant-pizzu.)

Ovo nije samo automat na kovanice, ovo je prava mini-pizzerija – kaže izumitelj tog procesa, 56-godišnji Claudio Torghele.
– Ima prozorčić kroz koji možete gledati kako se pizza peče. Sva djeca, uključujući i moju, vole to; dok uređaj radi, oko njega je uvijek gužva.

Stroj umijesi tijesto od brašna i vode, premaže ga umakom od rajčice i prilozima po izboru (u ponudi su sir i rajčica, slanina, šunka ili svježe povrće) i infracrvenim zrakama ispeče, te mušterija dobiva svježu pizzu za četiri eura. Naravno, ona nije ukusna kao ona iz prave pizzerije, što priznaje i tvorac tog stroja:

- Ako hoću pojesti dobru pizzu, odem u pizzeriju. Ali naš proizvod je zadovoljavajući, jeftin i na raspolaganju 24 sata u danu – kaže Torghelle.
– Ovo je imuno na krizu. I McDonaldsu raste prodaja. Brza hrana s niskom cijenom sve se više traži.

Stroj, čiju je izradu financirao veliki multinacionalni gigant Unilever, već je isproban u Njemačkoj, a proizvođači ih planiraju postaviti u Europi i Americi, s različitim izborom nadjeva u skladu s lokalnim ukusima.

Naravno, talijanski gurmani su zgroženi takvom zamisli instant-pizze. Za njih je prava pizza samo ona čije je tijesto ostavljeno da se diže 12 sati, s najsvježijim sastojcima, ispečena u pećnici koja mora biti unaprijed zagrijana na 300 stupnjeva.

- Taj stroj je igračka – kaže Pino Morelli iz Udruge talijanskih pizzerija.
– Možda će imati uspjeha preko oceana, ali Talijani se rađaju uz pizzu, majke ih njom hrane još dok su bebe. Oni je razumiju.

Pizzaiolo Marcello, glavni majstor u slavnoj napuljskoj pizzeriji Brandi u Napulju, gdje je to jelo i izmišljeno 1889., ogorčeno kaže:

- Nažalost, ljudi danas svašta izmišljaju, ali ovo se ne može usporediti s pravom pizzom, naročito po kvaliteti. Jedina dobra stvar je niska cijena.

(m.f)

Želite prijaviti greške?