Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Talijansko podmetanje hrvatskom turizmu

Talijani: Hrvatska nesigurna poput Šri Lanke!

01.06.2009.
u 20:15

Talijanski turisti, koji već desetljećima dolaze u Hrvatsku, i to ne samo za vrijeme ferragosta nego gotovo svakog vikenda, vjerojatno su bili šokirani tvrdnjama da je Hrvatska među pet najrizičnijih zemalja svijeta. I što je još zanimljivije, tu je ocjenu naša zemlja dobila u uglednom talijanskom dnevnom sportskom listu “La Gazzetta dello Sport”, koji povremeno objavljuje i priloge koji nisu vezani uz sport. Hrvatska je svrstana u skupinu najrizičnijih zemalja svijeta zbog mogućih neugodnosti koje turisti mogu doživjeti u – noćnim klubovima!

Službeno RH sigurna
Zbog (pre)plaćenog pića, gužve na podiju noćnoga kluba ili nečeg sličnog našli smo se u društvu zemalja poput Meksika, odakle je krenula pandemija svinjske gripe, Malija, gdje se vlasti bore protiv pobunjenih Tuarega, Indije, gdje su povišene tenzije i mogućnosti sukoba u Punjabu s većinskim Sikhima, i Šri Lanke, gdje se još uvijek ne zna je li sukob s Tamilskim tigrovima stvar prošlosti.

Talijanski je list svoju procjenu napravio na temelju informacija s web-stranice “viaggiare sicuri” koja inače daje neke procjene sigurnosti putovanja i navodno se temelji na procjenama talijanskog Ministarstva vanjskih poslova. I to bi, naravno, moglo biti i te kako uznemirujuće da se odlaskom na službene stranice tog ministarstva jasno ne vidi da je Hrvatska proglašena sigurnom zemljom u kojoj se gostima jedino predlaže da budu oprezni kod plaćanja računa u noćnim klubovima.

Nemilosrdna borba
Sve ostalo je u redu i jedino kad je riječ o sigurnosti talijanske turiste upozoravaju da vode računa u onim područjima gdje postoji opasnost od zaostalih mina, iako i tu postoje znakovi koje valja poštovati.

Zbog svega, zaviri li se malo ispod površine priče, jasno je da se katkad može prijeći i ona sitna granica koja dijeli dobru konkurenciju od one koja nije fer.

Sigurno je da globalna kriza i recesija dosta potencijalnih turista ostavlja kod kuće i da se treba boriti za svakoga gosta. 
No i u toj borbi postoje pravila. Poistovjetiti hrvatske noćne klubove s gotovo opsadnim stanjem zbog svinjske gripe u Meksiku doista je previše, pa bila riječ i o konkurenciji. Na svu sreću, Talijani i te kako dobro znaju kakva nam je zemlja.

Želite prijaviti greške?