Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

T-HT pao na 203, a Ina na 1250 kuna

18. studenoga 2008. u 18:57 1 prikaza

Crobex se već navikava na život ispod 2000 bodova, što je granica za koju nitko nije mogao predvidjeti da će biti probijena. S tolikim bodovima burzovnog indeksa trgovalo se čak prije tri godine. Danas je Crobex imao novi veliki pad od 5,27 posto tijekom dana, a većina je dionica u minusu i do 10 posto. Na kraju je ipak minus smanjen na 3,29 posto.

Zbrajaju gubitke
Ima li kraja zbrajanju golemih gubitaka koje ulagači danima i mjesecima čine. S obzirom na potonuća burzi koja diktiraju globalna kretanja, teško je predviđati kada bi se trebala zaustaviti katastrofa na Zagrebačkoj burzi iako su cijene dionica niske, neke i upola manje od knjigovodstvenih vrijednosti.

Jedan zagrebački broker kaže da se stabilizacija može očekivati ako se na vanjskim burzama zabilježi rast, i to višednevan, što bi donijelo malo sigurnosti i domaćim ulagačima. Iako su cijene dionica privlačne, nema pravih velikih kupaca, o čemu svjedoči i skroman promet. Mirovinski fondovi javljaju se tek povremeno u kupnji, da se vidi kako ipak nešto rade, no s obzirom na njihov potencijal, posrijedi su minorne transakcije.

Na investicijske se fondove zapravo više i ne može računati kao na kupce koji će stabilizirati tržište. Oni su sada suočeni s rasprodajama onoga što imaju kako bi mogli isplatiti svoje ulagače. Dramatično se topi vrijednost nekada najbogatijih dioničara iz Adris grupe, danas oko četiri posto, rasprodaju se dionice AD Plastika zbog agonije automobilske industrije u svijetu, a ta tvrtka proizvodi dijelove za automobile.

Na niskim su granama turističke dionice, ali i dvije velike dionice HT-a i Ine. HT se spustio na čak 203 kune, a uz tu cijenu ostvaren je solidan promet veći od 10 milijuna kuna. Pad Ine kao da više nema kočnica – danas više od 10 posto – na 1250 kuna, a za toliko su radnici najjeftinije kupovali dionice.

Potop financijaša
Financijski sektor također je na meti oštre rasprodaje, počevši od banaka do osiguravajućih društava i različitih fondova. Tako se vrijednost dionica Croatije osiguranja vratila na razinu iz 2004., PBZ-a iz 2005. i tako redom. Dobitnika nema, samo se može mjeriti tko je veći gubitnik u ovoj krizi.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima