Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Selina Juul

Žena koja je Dance naučila da ne bacaju hranu

Hrana
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
02.08.2016.
u 21:00

„Hrana je ljubav. Kada bacamo hranu, bacamo ljubav“, kaže žena zaslužna za to što su Danci smanjili bacanje hrane za četvrtinu

„Hrana je ljubav. Kada bacamo hranu, bacamo ljubav“, govori Selina Juul, aktivistica iz Danske, čija je nevladina organizacija „Stop bacanju hrane“ pridonijela tome da ta mala europska zemlja načini ogroman korak: u posljednjih je šest godina količina propalih i bačenih namirnica smanjena za četvrtinu, pa je Selina Juul dobila i nagradu kao najutjecajnija žena u oblasti ekonomije, a proglašena je i Dankinjom godine.

U Danskoj je više od trećine namirnica propadalo ili završavalo u smeću, no akcijama Seline Juul ta se količina znatno smanjila, piše Deutsche Welle.

Juul je pokrenula i aplikaciju za pametne telefone “Too God To Go” koja prenosi u kojim je restoranima ili pekarama potkraj radnog vremena ostalo hrane, koja bi inače završila u smeću, ali se na kraju proda po niskoj cijeni.

Danska, koja ima 5,7 milijuna stanovnika, ima više takvih inicijativa za što manje bacanje hrane nego bilo koja druga europska država. Bacanje hrane je pogubno i za životnu sredinu. Jer poljoprivreda je odgovorna za gotovo četvrtinu emisije štetnih plinova, zauzima više od trećine plodnih površina i troši 70 posto korisne vode. Bacanje namirnica izaziva ekonomsku štetu od 850 milijardi eura godišnje i povećava emisiju štetnih plinova za osam posto, procjenjuje Agencija za hranu UN-a.

U rujnu će Danska pokrenuti fond čiji je jedini zadatak financijska podrška projekata kojima se suzbija bacanje hrane. Godišnje će u to biti uloženo pet milijuna danskih kruna – oko 670.000 eura.

I Hrvatska bi trebala svoju Selinu Juul s obzirom na to da Hrvat godišnje baci između 200 i 250 kilograma hrane. Najgore je što trgovački centri svakodnevno bacaju goleme količine hrane kojoj je istekao rok trajanja. Podaci kažu da se u Europskoj uniji baci 89 milijuna tona neprodane hrane godišnje, dok istodobno svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo.    

>> Narod gladan, a jela iz trgovačkih centara na kraju dana moraju u otpad

Komentara 1

SL
slavko37
14:27 03.08.2016.

npr Sup.. Konz.. u Radnichkoj svaki dan baca u press kontejnere kasete i kasete voca i povrca koje je samo malo losije kvalitete ,jer kako sami prodavaci kazu, "ne smiju i nemaju unesen barkod za takve proizvode" pa ne mogu prodavati po nizoj cijeni. Radije unistavaju hranu nego da netko kupi jeftinije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije