Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka i Turska

Zbog izbjeglica im pali prihodi od turizma

A Pakistani migrant (C) holds a boy after arriving on an overcrowded dinghy under heavy rainfall on the Greek island of Lesbos after crossing a part of the Aegean Sea from the Turkish coast, September 28, 2015. A record number of at least 430,000 refugees
Foto: Reuters/PIXSELL
29.09.2015.
u 22:14

Turska je primila gotovo dva milijuna izbjeglica što je izravni utjecalo na prihode od turizma

U Hrvatskoj se zasad migranti i turisti nisu sretali, ali kako to izgleda i što nosi, grčki i turski turistički radnici dobro znaju. Na popularni grčki Lezbos, s oko 90.000 stanovnika, dnevno je ovog ljeta pristizalo i po 2000 nevoljnika.

Prema posljednjim podacima UNHCR-a, ukupno ih je tim otokom prošlo oko 190.000. Izmiješani ručnici i odbačeni prsluci za spašavanje uobičajena su slika s tamošnjih plaža. Kao, uostalom, i na Kosu, te još nekim manje poznatim grčkim otocima. Među turistima cijela lepeza reakcija; od zazora do pune empatije. Poneki su prekidali odmor i uključivali se u podjelu hrane ili su dočekivali brodove s izbjeglicama i pomagali oko iskrcaja. No, ne bez posljedica za turizam.

Na Lezbosu kažu da su za rujan imali puno više najava negoli je gostiju na kraju i došlo. Ukupni će se efekti na grčki turizam tek vidjeti, no turističke minuse teško podnosi i jaka Turska, koja je lani uz 41 milijun turista po popularnosti zauzela šesto mjesto u svijetu. Za 14 posto manje prihode od turizma u prvoj polovici godine krive prvo nesigurno okruženje i terorizam, ali onda i izbjeglice. Turska je primila gotovo dva milijuna izbjeglica, a od tužnih ljudskih rijeka ni turistička mjesta nisu pošteđena. "Svi parkovi u Izmiru preplavljeni su ovim ljudima. Tužno je svjedočiti takvoj tragediji, ali ove su slike jako loše za turizam", prije koji tjedan kazao je Mehmet Isler, čelnik jednog od strukovnih turističkih udruženja Turske. 

>>Turska nikada nije zatvarala granice niti je podizala žicu

>>Nova tragedija na izbjegličkoj ruti: Petero djece među 17 poginulih Sirijaca

Komentara 1

DU
Deleted user
16:33 30.09.2015.

A da ih već jednom prestanete zvati izbjeglicama već uvijek nadodate i ilegalni migranti - jer izbjeglice bježe od rata, a migranti su oni koji su legalnim putom ušli na prostor druge zemlje ili regije. Među ovim ljudima ima vrlo malo pravih izbjeglica i većinom su ilegalni migranti. Zbog tih lažnih izbjeglica, gomila nevine djece i ljudi će izgubiti pravo na zaštitu od rata, pravo na život i sigurnost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije