Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Za uhićenog dužnosnika zatražen pritvor, ipak ostaje kandidat za ministra

uhićenje
12.01.2016.
u 13:38

Tužiteljstvo BiH je u priopćenju pojasnilo kako je nužno da Dautbašić ostane u pritvoru jer bi ostankom na slobodi mogao ometati daljnju istragu, prikriti dokaze ili utjecati na svjedoke

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je kako će zatražiti određivanje pritvora za Bakira Dautbašića, kandidata za novog ministra u Vijeću ministara BiH, koji je u ponedjeljak uhićen pod sumnjom za ometanje pravosuđa. 

Tužiteljstvo BiH je u priopćenju pojasnilo kako je nužno da Dautbašić ostane u pritvoru jer bi ostankom na slobodi mogao ometati daljnju istragu, prikriti dokaze ili utjecati na svjedoke.

Uz Dautbašića, koji je u ponedjeljak uhićen u sjedištu Ministarstva sigurnosti BiH, gdje je trenutačno na dužnosti tajnika ministarstva, uhićena je i njegova nevjenčana supruga Bilsena Šahman, a slučaj je postao udarna vijest u lokalnim medijima jer su oboje članovi stranke Savez za bolju budućnost (SBB), na čijem je čelu Fahrudin Radončić.

Tužiteljstvo BiH tvrdi kako su Dautbašić i Šahman pokušali utjecati na Azru Sarić, koja je pozvana svjedočiti u procesu protiv Nasera Kaljmendija, vođe jedne od najzloglasnijih kriminalnih skupina na Balkanu, kojemu se sudi u Prištini. On je svoje kriminalne operacije do 2012. godine vodio iz Sarajeva, a tada je pobjegao na Kosovo, gdje je uhićen 2013. godine.

Protiv njega je u Prištini podignuta optužnica koja ga, među ostalim, tereti za organizirani kriminal i ubojstvo, a u njoj je spomenuto i ime čelnika SBB-a Radončića, koji je spomenut kao član Keljmendijeve organizirane kriminalne skupine. Za njega neki od svjedoka optužbe protiv Keljmendija tvrde da je od njega naručio ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, poznatog pripadnika sarajevskog podzemlja likvidiranog u klasičnoj zasjedi 2007. godine. To ubojstvo do danas nije razjašnjeno, a Sarić, koja je trebala svjedočiti u prosincu, bila je Delalićeva djevojka u vrijeme kada je on ubijen.

Radončić i dalje želi Dautbašića za ministra 

Prema informacijama koje su se pojavile u medijima u BiH, ona je u zadnji trenutak odustala od svjedočenja, a Tužiteljstvu BiH se potužila na pritiske i ucjene kojima je bila izložena. Upravo zbog tih pritisaka uhićeni su Dautbašić i Šahman. Pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore mediji u BiH navode kako njih dvoje nisu imali nikakvih osobnih motiva utjecati na Sarić pa se pretpostavlja kako su to činili u Radončićevu interesu. Sam Radončić je izjavio kako Dautbašića, dugogodišnjeg policajca, smatra nedužnom osobom, istodobno potvrdivši kako uhićenik ostaje kandidat SBB-a za novog ministra prometa i komunikacija BiH.

Radončićev "Dnevni avaz" cijelu je priču u utorak objavio na prvoj stranici uz naslov "Novi pokušaj montaže Radončiću". Aluzija je to na ranije tvrdnje čelnika SBB-a kako mu je veza s Keljmednijem "napakirana" da bi se spriječio njegov politički uspon. Radončić i njegov SBB su sredinom 2015. godine postali dijelom vladajuće koalciije u BiH sklopivši savez sa Strankom demokratske akcije (SDA), s kojom su do tada bili u otvorenom sukobu. Radončić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović odmah po Dautbašićevu uhićenju sastali su se u Sarajevu i nakon toga potvrdili kako njihova koalicija ostaje neupitna.

Unatoč uhićenju, Radončić je odmah nakon što su pripadnici SIPA-e proveli akciju predsjedatelju Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću poslao službeni prijedlog da Datbašića imenuje za novog ministra prometa i komunikacija BiH, mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon smjene ministra Slavka Matanovića iz Demokratske fronte (DF) u prosincu, nakon raspada ranije koalicije DF-a sa SDA i HDZ BiH. Zvizdić, član najužeg vodstva Izetbegovićeve SDA, u kandidiranju uhićenika ne vidi ništa sporno.

>>Uhićen tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, predložen za ministra

Komentara 1

LA
Lavica7
16:11 12.01.2016.

Oni su kao i mi. Tj. mi kao i oni.Dal kuzite zasto smo Balkan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije