Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKRAJINSKA KRIZA

Vođa samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck' traži pripojenje Rusiji

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
12.05.2014.
u 18:00

– Narod Donjecka oduvijek je bio dio ruskog svijeta. Za nas je ruska povijest naša povijest – rekao je Denis Pušilin, vodeći čovjek samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck'

Dan nakon referenduma, Denis Pušilin, vodeći čovjek samoproglašene 'Narodne Republike Donjeck' zatražio je od Rusije da uzme u obzir pripojenje te istočnoukrajinske regije Ruskoj Federaciji.

– Narod Donjecka oduvijek je bio dio ruskog svijeta. Za nas je ruska povijest, naša povijest – rekao je Pušilin, javlja Reuters.

Ured ukrajinskog premijera nije odmah reagirao na njegovu izjavu koja će, kako se vjeruje, razljutiti Kijev i zapadne zemlje koje optužuju Rusiju da specijalnim postrojbama podupire pobunu u Ukrajini. Rusija takve optužbe opovrgava.

Proruski separatisti u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck proglasili pobjedu na referendumu

Podsjetimo, proruski separatisti u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck proglasili su pobjedu na jučerašnjem "referendumu" o autonomiji, za koju je glasovalo više od 89 posto birača. Neki tvrde da ova odluka podrazumijeva nezavisnost, a neki da će se regija u konačnici priključiti Rusiji, prenosi Reuters. RT navodi kako je, prema prvim rezultatima baziranima na telefonskim izvještajima lokalnih odbora, 89,07 glasova bilo za političku nezavisnost od Kijeva, 19,19 bilo je protiv, dok je 0,74 listića nevažećih.

Ukrajina je ovo glasovanje nazvala kriminalnom farsom koju je organizirala Rusija, a EU i SAD također su poručili da je ''referendum'' ilegalan. Izbori su održani unatoč pozivima Vladimira Putina da se odgode kako bi se stvorili uvjeti za dijalog.

BBC navodi kako je glasovanje bilo obilježeno kaotičnim scenama te da nije postojao popis birača. Separatisti tvrde da su naoružani muškarci odani Kijevu ubili dvoje ljudi u Krasnoarmijsku, no u drugim mjestima glasovanje je navodno proteklo u miru.

Rezultati za drugu istočnu regiju Lugansk, trebali bi biti objavljeni uskoro, a očekuje se da će također pobijediti odcjepljenje. Niz gradova u Donjecku i Luhansku odbio je organizirati glasovanje.

>> Šef njemačke diplomacije: Ukrajina je na korak do rata

Komentara 62

DU
Deleted user
12:06 12.05.2014.

Ruski narod ne želi nikako da živi u Ukrajini, kao što ni mi nismo u Jugoslaviji. No za to se mora izboriti. Dakle, bit će žestok građanski rat sa stotinama tisuća žrtava, ali će se Ukrajina podijeliti i to je neminovna realnost.

Avatar kralj Tomislav II
kralj Tomislav II
10:41 12.05.2014.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je EU glavni krivac za ukrajinsku krizu, jer je primorala Kijev da bira između budućnosti sa Unijom ili Rusijom. „Glavna greška proizašla je iz politike EU u smislu sporazuma o pridruživanju” kojioji je Brisel želeo da potpiše sa Ukrajinom, ocenio je Šreder u intervjuu za Velt am zontag. „EU je zanemarila činjenicu da je Ukrajina kulturološki duboko podeljena zemlja. Oduvek je stanovništvo na istoku i jugu zemlje bilo okrenuto Rusiji, dok je ono sa zapada više bilo okrenuto EU”, kazao je on.

BJ
bjelicmarko
10:06 12.05.2014.

"Bez obzira na koji će se način referendum koristiti u daljnjem političkom razvoju, on je zapravo samo potvrdio očito - legitimitet samom otporu protiv Kijeva. Skretanje pozornosti na navodne izborne nepravilnosti ne može umanjiti tu činjenicu - odbacivanje Kijeva ne može se više trivijalizirati."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije