Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Votka zavadila zastupnike Europskog parlamenta

svi-votka-izd.jpg
import
06.09.2006.
u 12:10

Allan Wilson, zamjenik škotskog ministra poduzetništva i zastupnik u Europskom parlamentu, pokrenuo je akciju kojom želi spriječiti da Parlament definira votku kao piće načinjeno iskjučivo od krumpira ili žitarica. On napominje kako se većina votki u srednjoj Europi proizvodi od repe dok se one na jugu često rade od grožđa.

Inicijativa o službenoj listi dopuštenih sastojaka za votku došla je od sjevernih zemalja europe no Wilson želi promjenu i nadopunjavanje te liste kako bi se zaštitili, prvenstveno, britanski interesi. Sužavanje dopuštenih sastojaka samo na krumpir i žitarice bio bi veliki udar na škotsku industriju gdje se proizvodi najviše votke u Velikoj Britaniji.

Još od 1989. u europskom zakonu stoji odrednica da votka može biti načinjena od najrazličitijih plodova zemlje no tomu se protive Finci, Poljaci te sve tri Baltičke zemlje. Oni drže votku kao svoje tradicionalno piće i s punim pravom smatraju da bi se trebala proizvoditi isključivo od krumpira ili žitarica koji su njezini originalni sastojci.

"Viski ima točno doređenu definiciju jer može biti načinjen jedino od žita ili slada. Moj je prijedlog temeljen na jednakosti, mislim da bi se i proizvodnja votke trebala staviti pod veću kontrolu.", rekao je finski ministar Alexander Stubb u izjavi za BBC.

Wilsonov napad na 'kulturu naroda'
Na izjavu je reagirao Allan Wilson koji kaže da je razlika između dva pića u tome što u škotskom visikiju osjetite prisustvo "stranih" sirovina dok se u votki to nikako ne može osjetiti. Zbog tog stava, Alexander Stubb ga je optužio za napad na kulturu naroda i pokušaj proglašavanja viskija boljim pićem naglašavajući da je votka koja nije napravljena od krumpira ili žitarica osjetno lošija.

Srednjoeuropski proizvođači votke prijedlog Europsklog parlamenta drža napadom na tržište i napominju da su Šveđani i Finci tek u 70-ima počeli votku proglašavati svojim tradicionalnim pićem. Oni još dodaju kako i sjeverne zemlje često koriste i neke druge sastojke za proizvodnju votke jer se u Poljskoj to piće često radi od šećerne repe dok ga Šveđani ponekad proizvedu i od otpada u papirnoj industriji.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije