Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori u Bruxellesu

Tsipras popustio i poslao novi prijedlog reformi, čeka se procjena je li dovoljno dobar

Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
23.06.2015.
u 00:10

Premijer Alexis Tsipras odustaje od mnogih predizbornog obećanja svog radikalno lijevog pokreta Syriza

Grčka vlada popustila je vjerovnicima i poslala u ponedjeljak rano ujutro novi prijedlog reformi koji je ocijenjen "prvim pravim prijedlogom", pozitivnim i "sveobuhvatnim", što je ponovo pokrenuo pregovore o sporazumu kojim bi se izbjegao mogući bankrot Grčke 1. srpnja. - Finalizirat ćemo proces ovaj tjedan - rekao je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker nakon 23 sata, po završetku izvanrednog summita euro zone.

Konačan dogovor nije postignut sinoć, ali napravljen je pomak koji bi mogao dovesti do dogovora do kraja tjedna, opća je ocjena sudionika jučerašnjih sastanaka u Bruxellesu.

Alexis Tsipras odustaje od predizbornog obećanja

Detalji najnovijeg grčkog prijedloga koji su iscurili sa sastanaka zatvorenih za javnost ukazivali su na to da premijer Alexis Tsipras odustaje od mnogih predizbornog obećanja svog radikalno lijevog pokreta Syriza: spreman je povećati PDV, sprečavati rane odlaske u mirovinu, uvesti krizni porez na dobit… Lideri ostalih država euro zone tražili su da sve to potvrdi i Tsiprasova većina u grčkom parlamentu. Istovremeno, nisu željeli uopće razgovarati o mogućnosti otpisa grčkog duga u budućnosti, što je najvažnije Tsiprasovo predizborno obećanje, ali dosad se nije ni približilo šansi da se ostvari.

- Grčka vlada poslala je nove prijedloge jutros, što pozdravljamo i što smatramo pozitivnim korakom, ali s obzirom na kratkoću vremena institucije nisu mogle donijeti punu procjenu o tim prijedlozima. Dobili smo samo njihov prvi dojam i institucije nastavljaju raditi na procjeni. Cilj je da kasnije ovog tjedna dođemo do mogućeg sporazuma - rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjednik Eurogrupe, tijela sastavljenog od 19 ministara financija euro zone koji su se jučer također sastali kako bi pripremili dokumente za premijere i predsjednike.

Uvjeren sam da će Eurogrupa u srijedu imati rezultat

- Ovo je prilika da postignemo dogovor ovaj tjedan i na tome ćemo svi raditi - dodao je Dijsselbloem. Novi sastanak Eurogrupe sazvan je za srijedu navečer, kako bi u četvrtak ujutro premijeri i predsjednici na redovnom summitu EU mogli blagosloviti konačan dogovor, a kojeg šef Komisije Juncker tvrdi da je neminovan. - Uvjeren sam da će Eurogrupa u srijedu imati rezultat - kaže Juncker.

Zapravo su iz Atene jučer stigla dva nova prijedloga, jedan malo iza ponoći u noći s nedjelje na ponedjeljak, a drugi jučer ujutro s objašnjenjem da je onaj koji je poslan po noći bio poslan greškom. Šef Eurogrupe Dijsselbloem izjavio je da su obje verzije slične i da to nije problem, iako su neki drugi dužnosnici već stekli osjećaj da ih Grci pokušavaju "izvozati" i u ovom foto-finišu.

- Ovo su prvi pravi grčki prijedlozi - rekao je šef Europskog vijeća Donald Tusk koji je sazvao sinoćnji izvanredan summit. Grčki program pomoći istječe 30. lipnja, a Grčka toga dana mora platiti 1,5 milijardi eura MMF-u na ime dospjelih rata duga. To je novac koji grčka vlada nema u proračunu, a mogla bi ga imati kad bi iz programa pomoći deblokirala preostalih 7,2 milijarde eura, no taj je iznos zamrznut dok grčka vlada ne implementira reforme koje su preduvjet za svaku novu tranšu pomoći.

>>Izlaskom iz eurozone Grčka će izići i iz EU

>>Grci masovno povlače novac iz banaka. 'Ne znamo hoće li u ponedjeljak uopće otvoriti banke'

Komentara 29

Avatar AnteDeJure
AnteDeJure
01:33 23.06.2015.

Ajme, kakv show! A svi znaju da cese naci kompromis, Grci dobiti svojih 7 milijardi da isplate sa novim dugom stari dug i za 3-4 mjesec sve ispocetka. Od kuda ja znam? Pa samo treba pogledati kako se krecu burze a jako rastu kao i Euro, sto znaci da ce sve biti u redu - barem za sada, jer nova runda nas ubrzo vec ceka i tako sve do kolapsa Grcke pa onda i Eura.

BR
Branko102
22:17 22.06.2015.

Nema ovo veze sa Njemcima,nego sa njemačkim bankama,koje su kao i talijanske,francuske,švedske ,španjolske ,engleske,hrvatske u vlasništvu Židova,od Rothschilda nadalje,To su kriminalci I ubojice za koje je i Hitler bio anđeo.

Avatar mason
mason
22:08 22.06.2015.

Ja sporije ljenje lude od Grka nisam vidio ,cak su i Arapi vrjedniji od njih.Mozes ga poznati na putu svaki hoda ko baba od 100 godina.A te price o bankama okaciti macku o rep,ta ista banka onda kontrolise i Austriju pa vidi ih.Ali Austrijanac hoda ko vojnik ne kao baba.Koliko ko radi tako i ima nije bitno,osoba,familija,tvrtka,drzava,rad se vidi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije