Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.12.2014. u 12:00

Uz nasilje, dogodile su se i političke promjene i potresi. Socijaldemokrati su platili cijenu izbornih prijevara

Dosta je dramatičnih događaja obilježilo 2014. u Bosni i Hercegovini. Ipak, najviše će se pamtiti po vatri i vodi. Već u veljači zapaljen je fitilj na "bosanskom buretu baruta". Prosvjednici pod krinkom prosvjeda rušili su i palili sve pred sobom. U vatri su se našle mnoge zgrade državnih i županijskih institucija. Izrežirano nasilje i anarhiju mnogi svjetski "demokrati" označili su kao opravdani spontani prosvjed naroda. Unatoč njihovoj potpori, "bošnjačko proljeće" u hladnoj veljači nije se uspjelo prenijeti na srpska i hrvatska područja. I dok je još zaudarao miris paljevine, stigle su poplave. Pola države našlo se pod vodom. Tisuće ljudi ostale su bez svojih domova. Za trenutak podijeljenu državu ujedinila je tragedija. Susjedi su opet kao nekada pomagali jedni drugima. Tog toplog svibnja stiglo je pravo "bosansko proljeće". Solidarnosti!

Čim su vatre ugašene, a vode se povukle, na površinu je opet isplivao zadah podjela. Pljuštale su međusobne optužbe tko je kriv za požare i poplave. Političari se ni o čemu nisu mogli dogovoriti. Događali su se i veliki potresi unutar stranaka. Osobito kod socijaldemokrata. Koji se samo tako zovu. Lagumdžijin su SDP zbog katastrofalne politike birači drastično kaznili. Neće biti dio buduće vlasti, a Lagumdžija se nakon 17 godina morao povući s mjesta predsjednika. Izabran je Nermin Nikšić. SDP je dodatno oslabio njegov bivši odbjegli član Željko Komšić. Osnovao je stranku DF s kojom je na ovim izborima preoteo SDP-u glasove. I socijaldemokrati Milorada Dodika doživjeli su pad. Ipak, on je zadržao dužnost predsjednika Republike Srpske, sastavio je entitetsku vladu, ali bošnjačke stranke će ga izbaciti iz državne vlasti. Stranački život obilježila je smrt bošnjačkog lidera, predsjednika SDA Sulejmana Tihića. Manje stranke također su doživjele potrese. Radom za boljitak je na izborima pometen s političke scene. Porazu je pridonijelo uhićenje njegova lidera Jerka Lijanovića uoči izbora. Uz Lijanoviće, iza rešetaka bili su i drugi političari i državni službenici. Zatvaran je i predsjednik Federacije Živko Budimir, ministar Milorad Bahilj, zastupnik Šemsudin Mehmedović, premijer Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača... Za najveću poslijeratnu državnu pljačku uhićen je i Kemal Čaušević. SIPA je spektakularno uhićivala, Tužiteljstvo i Sud ekspresno su puštali na slobodu.

Godinu je obilježila i borba protiv ISIL-a. Policija razbija njegove ćelije u BiH. Nekada su mudžahedini dolazili ratovati u BiH, a danas mnogi iz BiH odlaze u Irak i Siriju. Umjesto opće osude, oni u BiH dobivaju sve više pristalica. Slično je s ratom u Ukrajini. Dugove za rat u BiH četnici vraćaju proruskim pobunjenicima, a oni njima podrškom za odcjepljenje Republike Srpske. Ne ratuje BiH samo u današnjim ratovima. Bori se i u onim povijesnim. Zbog tri različite istine, nije se spektakularno obilježila stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata. Srbi, Bošnjaci i Hrvati različito gledaju na sarajevski atentat. Princip je slavljen i napadan na različitim mjestima s različitim porukama. Bez najavljivanih svjetskih državnika.

Nije bilo sve tako crno u 2014. Hrvati su na listopadskim općim izborima osvojili rezultat koji im jamči povratak u vlast. Dok su bili nelegalno izbačeni, uspjeli su internacionalizirati hrvatsko pitanje. Sada čitav svijet zna da ih se majorizira. Čak je i Međunarodna krizna skupina prihvatila treći entitet kao jedno od rješenja. U ovoj godini otvoreni su novi kilometri autoceste. Prvi u Hercegovini. Široki Brijeg, Tuzla, Bihać dobili su u 2014. statuse gradova. Dobra je vijest za BiH da su zbog američko-ruskog hladnog rata niže cijene barela nafte. Možda će drastičnije pasti i cijene goriva na crpkama i ruski utjecaji na dio BiH. Može to biti vjetar u leđa i za njemačko-britansku inicijativu kojom planiraju ubrzati put BiH u Europu. Za euforiju u BiH brinu se sportaši. Bez obzira na loš rezultat, sudjelovanje reprezentacije na SP-u u Brazilu bilo je povijesni događaj. Zbog poraza, nakon SP-a "glavom" je platio izbornik Safet Sušić, naslijedio ga je Mehmed Baždarević. Veliki je uspjeh i plasman rukometne reprezentacije na SP u Katar. Međutim, u BiH najviše slavlja donose sportaši koji brane boje klubova i reprezentacija izvan domovine. Osobito je bio impresivan doček Marina Čilića u njegovu rodnom Međugorju nakon pobjede na US Openu.

Uspjesi su u BiH uglavnom pojedinačni i sporadični i, nažalost, za njih su najčešće zaslužni oni koji ne žive u toj zemlji. Možda se u potpunom zaokretu krije recept za bolju 2015. godinu. BiH bi mogla biti bolje mjesto za život kada se na tome bude radilo kolektivno i unutar BiH. Takvi zajednički, unutarnji uspjesi nadjačat će i vodu i vatru, prirodne i političke poplave i požare. 

>> Hrvati trebaju ostati u BiH i napraviti tu svoju "malu Kaliforniju"

Komentara 2

GO
google385
14:34 23.12.2014.

zar godinu nisu obiljezili i dolazak ive josipovica u mostar.cuo sam da je doso u mostar pred izbore da se ulizuje hercegovackim hrvatima.ulizica i predsjednik bez rezultata,e nedam mu svoj glas

CO
cope
16:17 23.12.2014.

Ivo dosao prevntivno da vi nebi dosli u Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije