Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKI RAT

Putin zavrnuo plin jer je za Ukrajinu preskup

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
02.07.2015.
u 08:45

Gazprom obustavio isporuku plina jer Kijev tvrdi da ne može platiti 287 dolara za tisuću prostornih metara plina

Rusija i Ukrajina posvađale su se oko cijene ruskog plina, pa Ukrajina od jučer više ne kupuje ruski plin, a ruski Gazprom objavio je da je u 10 sati prekinuo isporuku plina Ukrajini. Rusko-ukrajinski razgovori vođeni su u Beču, na početku su Rusi tražili 287 dolara za tisuću prostornih metara plina, kasnije su dali popust i snizili cijenu na 247 dolara. Međutim, Ukrajinci na tu cijenu ne pristaju, nude tek nešto više od 200 dolara.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je da je ponuđena već snižena cijena od 247 dolara po prostornom metru i da ispod toga, dok su tržišni uvjeti kakvi su sada, Rusija neće ići. Isporuka plina europskim kupcima neće biti ugrožena zbog rusko-ukrajinskog spora, obećavaju Ukrajinci. A Rusi će i dalje slati plin na istok i jug Ukrajine. Naime, u Gazpromu su očekivali da Ukrajina plaća za plin koji se isporučuje pobunjenom istoku, ali je Kijev to odbio. Tada je šef Gazproma Aleksej Miler prije nekoliko mjeseci počeo razgovore o posebnom izravnom ugovoru za isporuke istočnim pobunjenim gradovima Donjecku i Luhansku, pa je nađen partner, Donbas-transkaz, poduzeće-kći Ukr-transkaza, naftne tvrtke koja radi na istoku Ukrajine. Tako će pobunjeni dijelovi sad imati vlastitu naftnu kompaniju i samostalno sklapati ugovore s Rusijom. Donbas-transgaz je i prije toga dobivao ruski plin, na granci s Rusijom, ali je problem bio u tome što ukrajinski Naftogas nije htio plaćati taj plin. Ukrajina je pak najavila da će obustaviti isporuku električne energije Krimu. Plin za Ukrajinu dok traje spor s Rusijom stizat će iz Slovačke. Ovo je prva obustava isporuke plina ove godine, lani je plin zatvaran dvaput zbog spora oko cijena.

Na ratištu na istoku Ukrajine početkom lipnja sukobi su ponovo izbili, pobunjenici koje podržavaju Rusi poduzeli su napad na grad Marinku u blizini Donjecka, a krajem lipnja bivši vođa ukrajinskih separatista, ruski državljanin Aleksandar Borodaj tvrdio je da će Ukrajina poduzeti napad na uporišta pobunjenika. Podsjetimo, i Petro Porošenko, ukrajinski predsjednik, najavljivao je veliki ruski napad na Ukrajinu.

>> Grčka očijuka s Rusijom, njemački političar: 'Tko se igra vatrom, taj može i opeći prste'

>> Srbija smanjuje energetsku ovisnost o Rusiji?

Komentara 38

RA
ranko75
09:00 02.07.2015.

Naslov nije adekvatan.Ukraina ne kupuje ruski olin jer joj je prekup,a ne Vladimir Putin zavrnuo plin. Naslov je ne samo netocan, nego i bezobrazan,sve u cilju da bude bombastican i antiruski.

RU
rukomlat
09:47 02.07.2015.

ukr je dobijala gas za 50% trzisne vrednosti, sad nemaju gde da ga kupe, imaju, al nemaju love, industrija im staje, prete strujom? a elektrane im rade na gas.

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
11:41 02.07.2015.

Odkada to moze kupac odlucivati po kojoj cijeni ce da kupi odredjenu robu????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije