Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Federalizacija BiH

Vladajuća srpska stranka poručila Čoviću da njegovi prijedlozi ne dolaze u obzir

dragan čović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
28.01.2017.
u 17:46

Dragan Čović je u Mostaru u okviru zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora govorio o nužnosti preustroja odnosno federalizacije BiH ističući kako je sadašnji ustroj BiH 'definitivno prepreka' napretku zemlje

Najveća stranka sa srpskim predznakom koja je dio vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini odbacuje prijedloge predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića za teritorijalnim preustrojem te države jer su oni neostvarivi u Republici Srpskoj i poziva na poštivanje odredbi Daytonskog sporazuma, potvrdila je danas Aleksandra Pandurević, članica predsjedništva Srpske demokratske stranke (SDS).

"Priča o federalizaciji BiH i uspostavi četiri federalne jedinice jednako je imaginarna kao i priče o unitarizaciji BiH ili odcjepljenju Republike Srpske", izjavila je Pandurević u Istočnom Sarajevu komentirajući prijedloge koji su se ranije tijekom dana čuli u Mostaru gdje su se u okviru zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) okupili hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti na svim razinama u BiH.

Čović je tom prigodom govorio o nužnosti preustroja odnosno federalizacije BiH ističući kako je sadašnji ustroj BiH "definitivno prepreka" napretku zemlje. On je pri tom spomenuo model četiri federalne jedinice dok je predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić u odvojenoj izjavi istaknuo kako je cilj preustroja to da jedna od federalnih jedinica bude s hrvatskom većinom.

Pandurević je pak kazala kako su za njenu stranku kao i za cijelu RS Daytonski sporazum i njegov ustav "Sveto pismo" te da promjena na račun tog entiteta ne može biti odnosno kako je bilo kakva nova teritorijalna organizacija moguća jedino na području Federacije BiH.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić odbacio prijedlog

Prijedloge o tome da se pristupi teritorijalnom preustroju BiH kroz njezinu federalizaciju u petak je u ime vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) odbacio i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. On je kazao kako sada nije vrijeme za to jer se energiju mora koncentrirati na socijalne i gospodarske reforme a kada i ako dođe trenutak za unutarnji preustroj države on će biti moguć jedno na načelima europskog regionalizma što po Zvizdićevu tumačenju znači isključivo uspostavu multietničkih regija.

Podsjetimo, hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koji okuplja najvažnije hrvatske stranke u toj zemlji, ocijenio je u subotu u Mostaru da je sadašnji ustroj Bosne i Hercegovine zapreka za europski put te je pozdravio prijedlog federalizacije zemlje koji se navodi u prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta koji se treba donijeti početkom veljače. 

"Mi danas imamo određeni oblik federacije i ne razumijem kako nekome smeta federalizacija koju danas živimo na izvjestan način. Gospodin (Tonino) Picula je samo jedan od onih koji u posljednje dvije godine jasno govore o potrebi federalizacije u smislu racionalizacije uređenja naše domovine, ali i ostvarenja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda i građana", rekao je  Čović u subotu novinarima uoči zasjednja sabora HNS-a u Mostaru.

Po njegovim riječima političari u BiH u 2017. moraju riješiti pitanje ustroja zemlje jer je zapreka razvoju i europskom napretku zemlje. 
"Krajnje je vrijeme da se taj proces završi jer ne možemo biti taoci loše organizacije. Ovakav ustroj, vrlo praktično se pokazuje,  je prepreka za naš euroatlantski put", kazao je Čović i pri tome opovrgnuo navode predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića koji je ustvrdio da su svi u BiH protiv federalizacije i unitarizacije nakon susreta s izvjestiteljem Europskog parlamenta za BiH, zastupnika Cristiana Dana Prede.

"Jasno je da (Zvizdić) ne govori sadržajno u ime Bosne i Hercegovine. Bilo koji stav koji izlazi iz BiH mora imati uravnoteženo stajalište svih strana. Ti se problemi međutim više ne mogu sklanjati pod tepih 22 godine nakon rata i došlo je vrijeme da se rješavaju", poručio je Čović.

Nećemo prihvatiti kolektivnu krivnju Hrvata

Europski parlament priprema rezoluciju i izvješće o napretku BiH za 2016. godinu u kojemu se kao put za izlaz iz sadašnjeg stanja predlaže federalizacija zemlje.
Govoreći o procesuiranju branitelja u Domovinskom ratu, Čović je poručio kako HNS neće prihvatiti kolektivnu krivnju Hrvata i tzv. zajednički zločinački pothvat koji se otvara kroz sudsku proces šestorici dužnosnika HercegBosne pred Haaškim tribunalom.

"Hrvatski narodni sabor ni u jednoj varijanti ne može prihvatiti kvalifikaciju udruženog zločinačkog pothvata koja se nameće hrvatskim braniteljima u sudskim procesima za ratne zločine", rekao je Čović. Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić pri tome je izrazio nezadovoljstvom radom državnog suda i tužiteljstva.

"Tužiteljstvo i Sud BiH imaju diskriminacijski odnos prema pripadnicima hrvatskog naroda koji je izražen i kroz kvalifikacije kaznenih djela, s obzirom na to da se pripadnici HVO  optužuju i osuđuju za najteža kaznena djela koja podrazumjevaju navodno planiranje ratnih zločina i kolektivnu odgovornost, dok se pripadnici Armije BiH optužuju i osuđuju za lakša kaznena djela koja su počinjena u navodnim incidentima i koja podrazumjevaju individualnu odgovornost i izriču im se kazne u višestruko kraćem trajanju”, istaknuo je Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
22:04 28.01.2017.

Fuj

AL
Albaniakosovo
23:58 28.01.2017.

Ono cega se plasim da se krscani ujedinjuju......Islam se nece dat..tako lako..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije