Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vučić protiv

Povjerenik EU za proširenje u Beogradu poručio Srbiji: Uvedite sankcije Rusiji!

Serbian President Tomislav Nikolic (R) helps Russian President Vladimir Putin (C) with his jacket during a military parade to mark 70 years since the city's liberation by the Red Army in Belgrade October 16, 2014. Serbia feted Russia's Putin with troops,
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
20.11.2014.
u 20:01

Imam razumijevanja za povijesne veze, ali poštujte obveze, izjavio je Johannes Hahn, povjerenik za proširenje EU

Novi europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn stigao je danas u Beograd, simbolično birajući zemlju kandidatkinju Srbiju za svoje prvo putovanje na dužnosti na kojoj za proklamirani cilj ima održavati pregovore na životu, ali nikoga zapravo ne pustiti u članstvo EU u sljedećih pet godina. U Beograd je doletio s dvije poruke. – Želim podržati put Srbije ka EU – napisao je na Twitteru, ali u intervjuu Večernjim novostima bio je puno ozbiljniji i stroži: "Sankcije Rusiji su obveza Srbije".

Vučić: Ovo je važan dan

– Imam razumijevanje za povijesne veze između Srbije i Rusije i ne prisiljavamo Beograd da napravi jednostavan izbor – rekao je Hahn u tom intervjuu. – Ali, Srbija se pravno obvezala, u okviru pristupnih pregovora, da postupno usuglasi svoje stavove s EU o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. Očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obvezu – dodao je.

Ipak, nakon sastanaka s premijerom Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Tomislavom Nikolićem, povjerenik Hahn je rekao da zasad "nema pritisaka" na Srbiju oko zahtjeva "da se u potpunosti uskladi s europskom vanjskom politikom" prema Rusiji.

Srbija vodi politiku u interesu građana. Naš strateški cilj je put u EU, ali nećemo uvoditi sankcije Rusiji i poštujemo ukrajinski teritorijalni integritet – rekao je premijer Vučić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Hahnom. Na njoj je otkrio kako je Srbija postigla dogovor s MMF-om koji će joj pomoći da stabilizira javne financije.

– Poslije godina nediscipline i neuspjeha, Srbija je postigla sporazum s MMF-om. Ovo je važan dan za našu zemlju jer je donesen ekonomski plan koji će podržati cijeli svijet – rekao je premijer Vučić. MMF i Srbija ulaze u trogodišnji aranžman "iz predostrožnosti", koji predviđa mogućnost povlačenja oko milijardu dolara kredita ako Srbiji zatreba taj novac.

No, Vučiću bi sporazum s MMF-om i signali podrške koji mu stižu iz Europske komisije mogli pomoći da provede bolne reforme.

Srbija je dobila zeleno svjetlo Europske unije za početak pregovora 17. prosinca 2013., ali sada je vrlo izgledno da će proći puna godina dana bez otvaranja ijednog od 35 pregovaračkog poglavlja.

Ključno poglavlje – Kosovo

Dosad je završen tzv. screening za većinu poglavlja, neka poput poglavlja 32. o financijskoj kontroli potpuno su spremna za otvaranje, no kako je nakon ulaska Hrvatske u Europskoj komisiji postavljen novi standard, prema kojemu se u pregovorima najteža poglavlja otvaraju prva i zatvaraju posljednja, tako Njemačka traži da Srbija prvo otvori najteža poglavlja 23 i 35. Ovo posljednje bit će najteže poglavlje za Srbiju (iako nosi bezazleni naslov "ostala pitanja") jer će kroz njega Beograd pregovarati o sve većoj normalizaciji odnosa s Kosovom, koje Srbija ne priznaje, ali bi kroz poglavlje 35. mogla biti prisiljena na praktično priznanje.

Izvori bliski srbijanskoj vladi tvrde da je otvaranje poglavlja 35. vrlo komplicirano jer u Prištini traju pregovori o sastavljanju nove vlade pa da to navodno usporava Srbiju u pregovorima s EU. No, u Bruxellesu se neslužbeno može čuti da tom argumentu najmanje vjeruje Njemačka, koja je najvažnija država i u EU, a sve više i na Zapadnom Balkanu.

>> EU: Srbija mora uvesti Rusiji sankcije ili zastoj pristupnih pregovora

Komentara 56

HL
HV_LAKI102
21:16 20.11.2014.

Duet Vucic-Nikolic za naseg Milovanovica i Josipovica su Cilska Salitra!!....Campios Liga!!....Decki imaju Kicmu!!..ovi nasi jos kopaju i nogama i rukama da udu ponovo u jugu,a proslo vec25 godina kako je pao berlinski zid i komunizam......i jos se bore za drugi mandat.....otvori se zemljo!!

SA
sablja810
20:51 20.11.2014.

Hrvatska se jos uvijek nije odvojila od "regiona", mentaliteta bahatosti kojim se prikriva nesposobnost. Trebali se ugledati na Poljake i Cehe, umjesto da stalno slusamo o Balkanu. Na TV-u nema vijesti iz Europe, samo Bosna, srbija,kosovo....Informativno i kulturno se Hrvatsku izolira jos uvijek od Europe. Toliko se puno dogada u Europi, a nema vijesti iz Rima, Milana, Genove, Barcelone, Madrida, Parisa, drugih gradova i zemalja. Austriju, Sloveniu, Madarsku da i ne spominjemo. Pa to nije slucajno, a od istocnih susjeda vrlo dobro je poznato sto se moze ocekivati. Proslost nam to jasno pokazala.

PR
Protivcenzure
20:20 20.11.2014.

tako ih je i hrvatska uvela i jedino što će imati od toga jest da će izgubiti tržište za svoje proizvode. putin je dogovorio prodaju plina kinezima neće biti na gubitku a bez mandarina i šampanjca se neko vrijeme može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije