Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPALI SRCE EUROPE

Ubojice Mohamed Abrini i Najim Laachraoui vratili se s izbjeglicama kroz Mađarsku

bruxelles
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.03.2016.
u 08:00

Najmanje 34 osobe ubijene su dok ih je više od 200 ranjeno u dva napada u Bruxellesu

Majka s djetetom u naručju hodala je aerodromskom zgradom i panično ponavljala “gdje je moje dijete”. Preživjeli svjedok odgovorio joj je da jedno drži u svom naručju. Majka je odgovorila da traži drugo. Tražila ga je pogledom, ali scena na koju se pogled pružao bila je kao iz pakla: među krhotinama stakla, betona, metala i plastike nalazili su se ostaci beživotnih ljudskih tijela, nad kojima se nadvijao urlik preživjelih i ranjenih.

– Posvuda su bila obezglavljena tijela – rekao je očevidac Yassine Amrani novinarki portala Politico.eu. Snaga eksplozije mogla je odrubiti glave ljudi koji su stajali u neposrednoj blizini.

– Bilo je grozno. Samo krv. Kao apokalipsa – rekao je Samir Derrouich, zaposlenik jednog restorana na aerodromu.

Bila je to prva od mučnih scena koje su jučer potresle Bruxelles. Bombaš samoubojica raznio se u dvorani za polaske u briselskoj zračnoj luci Zaventem nešto iza 8 sati ujutro, a negdje unutar zgrade odjeknula je i druga eksplozija. Nedugo nakon toga, još jedan terorist aktivirao je eksploziv u vlaku gradskog metroa na stanici Maalbeek, koja se nalazi u europskoj četvrti, na par minuta hoda od Europskog parlamenta, Europske komisije, Vijeća EU, ali i zgrade Stalnog predstavništva Hrvatske pri EU.

Prema podacima MVP-a, među žrtvama i ozlijeđenima nema hrvatskih državljana. Zrakoplov iz Zagreba trebao je sletjeti u Bruxelles oko 8:45 sati, ali je u zraku preusmjeren na Amsterdam čim je objavljena vijest o napadu.

Kasnije tijekom dana, belgijska policija objavila je da su u zračnoj luci aktivirane dvije eksplozivne naprave, a da je još jedna neaktivirana pronađena u stanju koje je izgledalo kao da ju je neki potencijalni terorist odbacio u žurbi nakon što se predomislio. Policija je upozorila građane da je taj sumnjivac vjerojatno još uvijek u bijegu i da predstavlja veliku opasnost.

Udarili na EU i NATO

Bio je to koordinirani teroristički napad na Bruxelles, glavni grad Belgije i sjedište Europske unije i NATO-a.

– Ja sam ok, a moj asistent Leo Budicin je baš bio u metrou u Maalbeeku i pomagao nastradalima. Strašno! Moramo pobijediti – poručio je Ivan Jakovčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u prvoj reakciji nakon eksplozije. Njegov asistent izašao je iz vlaka na jednoj stanici prije Maalbeeka, na trgu Schuman, i taman jo hodao cestom pored izlaza sa stanice Maalbeek kad su na cestu počeli iznositi teško ranjene. Bilo je krvi posvuda. Teško ranjeni su zapomagali od bola i straha. Preživjeli su se, tik pored zapomagajućih, grlili i tješili u panici od proživljenog straha. A onda, naravno, i priskakali u pomoć ranjenima.

Nikola Turčinov, asistent europarlamentarke Biljane Borzan, zamalo je bio u napadnutom vlaku.

– Svaki dan putujem na posao tom linijom i moja stanica na kojoj izlazim je upravo Maalbeek. Planirao sam jutros ići u zračnu luku jer sam s obitelji planirao letjeti u Hrvatsku, ali zbog sjednice u EP-u i glasanja morali smo to odgoditi i rezervirati večernji let. I jutros sam krenuo 15 minuta ranije na posao u EP jer smo imali sjednicu i glasanje za koje smo se pripremali. Da sam išao u vrijeme u koje obično idem na posao, taman bih bio na napadnutoj stanici u vrijeme napada – ispričao nam je Turčinov.

Hrvatska zgrada u Bruxellesu, u kojoj radi stotinjak osoba, već nekoliko mjeseci je čuvani objekt, pred njom stoje naoružani belgijski vojnici, ali ne jer bi Hrvatska mogla biti meta, nego zbog toga što se zgrada naslanja na onu turskog konzulata. Turska je meta niza terorističkih napada proteklih mjeseci. Sada je to postao i Bruxelles. Nijedna od naoružanih vojničkih patrola, kakve postoje i u zračnoj luci i u podzemnoj željeznici, nije uspjela spriječiti jučerašnji napad.

– Policija nas upravo informira da je na ulicama pravi rat te nas upućuju da ne izlazimo na ulice – rekla nam je Dijana Šobota, izvršna tajnica sindikata SSSH, koja se nalazila na sjednici u Europskom ekonomskom i socijalnom odboru, u zgradi blizu napadnute stanice metroa.

– Organiziraju nam povratak u Zagreb avionom ili vlakom, no ja u avion ne ulazim. Hvala Bogu da sam baš jutros odlučila zdravo živjeti i ići pješice, te tako izbjeći metro, jer su te napadnute metro stanice upravo one koje inače koristim i to upravo u to jutarnje vrijeme. Napadači su znali da je tada tamo najveća gužva i posebno su napali one metro stanice koje servisiraju zgrade EU – kazala nam je Dijana Šobota.

Osveta za Abdeslama

Polazna pretpostavka u istrazi belgijskih istražitelja je da se radi o koordiniranom napadu u znak odmazde za uhićenje Salaha Abdeslama, jeidnog preživjelog sudionika terorističkih napada u Parizu 13. studenog. Abdeslam je uhićen u Bruxellesu u petak poslijepodne, ali u toj i prethodnoj policijskoj raciji u utorak neki od njegovih suradnika uspjeli su pobjeći iz policijskih obruča.

Prema posljednim podacima (u 17 sati), u podzemnoj željeznici poginulo je najmanje 20 ljudi, a 106 je ozlijeđeno, dok je u zračnoj luci poginulo najmanje 14 i ozlijeđeno 200-njak osoba. S obzirom na uobičajenu vrevu koja vlada na tim dvjema lokacijama radnim danima ujutro, moguće je da će broj stradalih još rasti.

Belgijski istražitelji u potrazi su za dvojicom mogućih sudionika napada: zovu se Mohamed Abrini i Najim Laachraoui, za koje se smatra da su prijatelji uhićenog Salaha Abdeslama, također odrasli u Belgiji. Mađarski i drugi istražitelji tvrde da su se obojica u Europu vratila preko Mađarske u rujnu 2015. s valom izbjeglica iz Sirije.

>> Vojnici stavljeni i ispred hrvatske zgrade u Bruxellesu

>> Đokovićev brat bio u zrakoplovu za Bruxelles: 'Cijeli grad se ugasio'

Komentara 111

DU
Deleted user
08:35 23.03.2016.

Teroristi ušli u EU zajedno sa imigrantima ?! ....ma nije moguće

DU
Deleted user
08:37 23.03.2016.

Kako to da se nisu vratili business klasom?

DU
Deleted user
09:02 23.03.2016.

Sada se tek vidi sva maloumnost nedavne Pusičkine izjave da teroristi putuju prvom klasom u avionu. Svemu ovom uvelike je "kumovala" i A. Merkel svojim pozivom muslimanima da dođu u Europu. Hoće li ove dvije političarke sada preuzeti i odgovornost za izrečeno i učinjeno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije