Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI NEREDI

U neredima na ulicama Rima ozlijeđeno 20 policajaca

Crkva
Marko Jurinec
20.10.2013.
u 08:25

Prosvjed je trebao proći mirno, ali po običaju su se u kolonu infiltrirali nasilnici koji su s kapuljačama na glavi pokušali napasti neke institucionalne zgrade, te zapalili kante za smeće i s papirnatim bombama napali snage reda.

RIM – Noć između subote i nedjelje ipak je u Rimu prošla mirno. Prosvjednici su se ulogorili sa svojim malim šatorima na Trgu Porta Pia do kojeg su došli u povorci krenuvši s Trga San Giovanni. Nasilnici zamaskirani s kapuljačama ili kacigama i s maskama „Anonymousa“ ubacili su se u povorku i izazvali nerede. Napali su policiju, izloge  banaka, zgradu ministarstva ekonomije, palili smeće itd. Sami prosvjednici su ih izolirali i spriječili daljnje nerede. Prosvjednici su čak stali između nasilnika i policije i tako spriječili sučeljavanja. Na koncu bilanca jučerašnjeg prosvjeda je 15 uhićenih nasilnika i dvadesetak lakše ozlijeđenih policajaca.

Snage reda su otkrile i samoručno pripremljene eksplozivne naprave, projektile i druge predmete koje su nasilnici sakrili na mjestima kojima je išla povorka prosvjednika u namjeri da ih upotrijebe za sučeljavanja s policijom. Ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano osudio je nasilja, ali je istaknuo kako su to bile samo epizode. Zahvalio je pripadnicima snaga reda, ali „i hvala većini prosvjednika na mirnom ponašanju kojim su spriječeni veći neredi“. Skupina prosvjednika se i danas nalazi sa svojim šatorima na Trgu Porta Pia gdje se nalazi i ministarstvo infrastruktura. Nadaju se da će ih u utorak primiti ministar infrastruktura Maurizio Lupi. Naime, među antagonističkim pokretima koji su organizirali jučerašnji prosvjed pod nazivom: „Samo jedno veliko djelo: stan i dohodak za sve“, ima i pokreta protiv gradnje velikih objekata kao što su protivnici izgradnje željezničkog tunela između Italije i Francuske za super brze vlakove (No Tav), zatim protivnici izgradnje antena NATO-a na Siciliji (No Muos), kao i protivnici održavanja Svjetske izložbe u Milanu 2015. (Expo).

Protivnici izgradnje željezničkog tunela napadaju i građevinske tvrtke koje obavljaju svoj posao, te im pale bagere i druge strojeve, a svoj su prosvjed sada iskazali i u Rimu.

No, zbog nasilnika koji su razbijali i napadali, pravi razlozi prosvjeda su pali u drugi plan.

>>Buktinja u centru grada: Bacali vatrene bombe za veće plaće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije