Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U HAAGU

Tužiteljstvo traži doživotnu kaznu za Mladića: 'Bila bi uvreda za žrtve da se dodijeli bilo koja druga kazna'

ratko mladić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
07.12.2016.
u 15:33

Za iste zločine Radovan Karadžić pred ICTY-jem nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora.

Tužiteljstvo Haškog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zatražilo je u srijedu kaznu doživotnog zatvora za bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, generala Ratka Mladića.

U završnoj riječi koju je tužiteljstvo započelo u ponedjeljak, zatraženo je da Ratko Mladić, optužen za ratne zločine, uključujući genocid oko 8000 bošnjaka u Srebrenici u srpnju 1995. godine, bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenijeli su beogradski mediji kao udarnu vijest iz Den Haaga.

"Bila bi uvreda za žrtve, kako preživjele tako i za mrtve, ali i uvreda za pravdu, da se dodjeli bilo koja kazna manja od najstrože predviđene zakonom", rekao je tužitelj ICTY-ja Arthur Traldi.

Bivšeg zapovjednika Vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a (UNPROFOR) za taoce tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.

Tužitelji su u prethodna dva dana istaknuli da je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na teritoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista.

Za iste zločine Radovan Karadžić pred ICTY-jem nepravomoćno je osuđen na 40 godina zatvora.

>> 'Ti ljudi su istjerivani užasnim zločinima, masovnim uhićenjima, masakrima, uništavanjem sela'

>> Tužitelj: Mladić je bio središnja figura masakra ‘95. u Srebrenici

Komentara 12

VC
von_canada
15:57 07.12.2016.

Ako je uvreda za zrtve....zasto su Milosevica pomilovali posthumno?

DE
debelisef
16:46 07.12.2016.

oni glavni kaj su iz Beograda naredjivali budu prosli mukta. Isto ti je, pustili ga, zaprli ili zatukli

DU
Deleted user
17:40 07.12.2016.

on je bio izvrsitelj svih naredbi milosevica i seselja nijednom nije smio proturijecit a i puno ih je pobio na svoju ruku jer je po priroi psihopata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije