Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI MANDAT

Tusk ponovno izabran za predsjednika Europskog vijeća, jedino se Poljska protivila

donald tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.03.2017.
u 22:05

Tuskov prvi mandat počeo je 1. prosinca 2014. i traje do 31. svibnja ove godine. Novi mandat je od 1. lipnja do 30. studenoga 2019.

Čelnici EU-a ponovno su izabrali bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća unatoč protivljenju njegove matične zemlje.

Prvi se o tome porukom na Twitteru oglasio luksemburški premijer Xavier Bettel. "Habemus Presidentum. Sretno Donalde", napisao je Bettel.

"Hvala vam na potpori", rekao je Tusk.

Tuskov prvi mandat počeo je 1. prosinca 2014. i traje do 31. svibnja ove godine. Novi mandat je od 1. lipnja do 30. studenoga 2019.

Tusk je rođen 22. travnja 1957. godine u Gdanjsku gdje je na tamošnjem sveučilištu studirao povijest. Godine 1980. pridružio se sindikatu Solidarnost, koji je ponajviše pridonio padu komunističkog režima u Poljskoj. Nakon pada komunizma, Tusk je utemeljio prvi liberalni pokret u Poljskoj, Liberalni demokratski kongres, s kojim je 1991. ušao u parlament. Godine 2011. bio je jedan od osnivača Građanske platforme, stranke desnog centra, kojoj je kasnije postao predsjednik. Svojom Građanskom platformom 2007., je na izvanrednim izborima pobijedio braću Kaczynsky, a 2011. je ponovno izabran, kao prvi premijer koji je dobio drugi mandat nakon pada komunizma u Poljskoj.

Tusk ima iskustvo najdugovječnijeg premijera u postkomunističkoj Poljskoj. Na toj dužnosti bio je sedam godina, dok je do njega poljska vlada prosječno trajala oko 13 mjeseci. Kao premijer Tusk je bio jedan od najglasnijih kritičara ruske politike.

Poljska najavila da će blokirati usvajanje zaključaka Europskog vijeća zbog reizbora Tuska

Poljska premijerka Beata Szydlo izjavila je u četvrtak da neće prihvatiti zaključke Europskog vijeća, zbog ponovnog izbora Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća, bez čega summit "nije relevantan".

U znak prosvjeda što su čelnici 27 država članica unatoč protivljenju Poljske ponovno izabrali Donalda Tuska za predsjednika Europskog vijeća, Szydlo je najavila da neće podržati zaključke, kojima se završava svako Europsko vijeće i koji se moraju prihvatiti konsenzusom.

"Oni pokušavaju naći način da prihvate dokument, ne znam kako i na koji način. Jasno je zapisano da se summiti završavaju zaključcima. Ako ih jedna zemlja ne prihvaća, to znači da summit nije relevantan. Ako postoji način za drugo rješenje, onda to pokazuje da nema pravila i Poljska se s tim ne slaže", rekla je Szydlo na konferenciji za novinare.

Ako nema konsenzusa o zaključcima, uvijek je moguće te zaključke preformulirati u izjavu predsjednika Europskog vijeća, koja praktički ima istu težinu.

 Szydlo je najavila da će ostati u petak, drugi dan summita, koji onda postaje neformalni sastanak EU27 nakon odlaska britanske premijerke Therese May.

>> Ovog mjeseca u Rimu se rađa nova Europska unija s 27 članica

>> Tusk citirao himnu na odličnom hrvatskom

Komentara 4

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
07:26 10.03.2017.

he he he he bravo Poljska. Smrt EU:

GO
gooniegoogoo
12:15 10.03.2017.

predstavnik koga je to Donald Tusk? vidimo u EU se prema Poljskoj odnose ko prema scRH u Yugoslaviji. vidimo i da HINA uopće ne brine o legitimitetu, demokratičnosti, kao ni primjeni formalno-pravnih pravila EU u tijelima EU. takvo ponašanje može voditi samo daljnjem sukobu s državama članicama, rušenju povjerenja u procese i tijela EU i njenom konačnom raspadu. čovjek bi mogao pomisliti da HINA svojom šutnjom potiče i podržava takvo ponašanje EU, a konačno i doprinosi raspadu.

MR
mrkvan
12:28 10.03.2017.

Amerikanci ne daju svog provjerenog huškača za podizanje tenzija s Rusijom, te za podgrijavanje ukrajinskog i balkanskog lonca. Trumpa su sredili, ne piše nam se dobro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije