Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postrožili mjere

Turska izbjeglice ne pušta prema Europi

izbjeglice
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
29.09.2015.
u 15:40

Stotine migranata turska je policija zaustavila u blizini graničnog prijelaza Aespala kraj grada Edirne te ih spriječila da prijeđu u Grčku.

Jedina nada zemljama članicama EU da zaustave priljev izbjeglica svakako je Turska iz koje dolazi gotovo 90 posto migranata. Nakon što je Unija namijenila milijardu eura pomoći Turskoj kako bi zaustavila migrante, ta je država postrožila mjere sigurnosti te zatvorila granice pred migrantima koji žele krenuti prema EU.

Stotine migranata turska je policija zaustavila u blizini graničnog prijelaza Aespala kraj grada Edirne te ih spriječila da prijeđu u Grčku. Isto tako, policija je pojačala punktove na autocesti koja vodi prema Edirneu te su u nedjelju i ponedjeljak s te autoceste vratili autobuse i taksije koji su prevozili migrante.

Turski MUP priopćio je da će kazniti prijevoznike budu li prevozili migrante iz jedne pokrajine u drugu bez dozvole. Brojne sirijske izbjeglice koje su ovih dana krenule prema gradu Edirne kako bi prošle u Grčku bile su spriječene nakon čega su počeli prosvjedovati.

Turska je povećala mjere sigurnosti i na granici s Bugarskom zbog čega u turskom gradu Jedrene na granici s Bugarskom i Grčkom izbjeglice iz Sirije već danima čekaju. Kažu da su spremni riskirati i život kako bi ušli u EU. Rok za premještanje migranata koji je postavio guverner tog zapadnog turskog grada istekao je. Ništa se nije dogodilo.

Guverner je tražio da izbjeglice napuste Jedrene. Autobusi su ih trebali prebaciti u druge turske gradove, ali stoje prazni pokraj puta jer izbjeglice ne žele otići. I dalje se nadaju da će granica biti otvorena kako bi konačno nastavili put prema EU. 

>>Turska nikada nije zatvarala granice niti je podizala žicu

>>EU financijski pomaže i vanjske države: Turskoj milijardu, Srbiji i Makedoniji 17 milijuna eura

Komentara 9

DU
Deleted user
16:43 29.09.2015.

Ma dajte: pa Turci su nam ovo zakuhali prevozeci te ljude kroz cijelu Tursku do granice sa Grckom!!!

Avatar Maryo
Maryo
15:54 29.09.2015.

Da, bitno da ih Hrvatska prima. Bravo Mađarska!!!

AN
Anasta
15:54 29.09.2015.

Jedino nas to moze spasiti da nas ne pregaze ovolike izbjeglice . Razumijem da im je tesko, ali preci 4000 km da bi dosli u drugi svijet, drugu kulturu je malo previse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije