Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ahmet Davutoglu:

'Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, u tome nećemo oklijevati ni trenutka'

Ahmet Davutoglu
Foto: Reuters/PIXSELL
24.11.2015.
u 16:35

Turski zrakoplov F-16 danas je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu Rusije u blizini sirijsko-turske granice

Dužnost je Turske zaštititi svoje granice, rekao je premijer Ahmet Davutoglu opravdavajući odluku svoje vlade da sruši ruski borbeni zrakoplov koji je povrijedio njezin zračni prostor, a o incidentu je Ankara obavijestila i glavnog tajnika UN-a i Vijeće sigurnosti.

– Svi moraju znati da je naše međunarodno priznato pravo i naša nacionalna dužnost da poduzmemo sve nužne mjere da se zaštitimo od svakoga tko povrijedi naš zračni prostor ili granice. I nećemo oklijevati ni trenutka – rekao je Davutoglu.

Turski zrakoplov F-16 danas je raketom zrak-zrak oborio ruski Suhoj-24 koji je sudjelovao u operacijama na krajnjem sjeverozapadu Rusije u blizini sirijsko-turske granice.  

Ankara tvrdi da je Suhoj povrijedio turski zračni prostor, što Moskva odlučno negira.

Turska je pismeno o rušenju zrakoplova obavijestila glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, piše agencija Reuters.

Dodaje da se potpredsjednik turske vlade već sastao s otpravnicima poslova Rusije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije te s veleposlanikom Francuske i izvijestio ih da je ruski zrakoplov povrijedio turski zračni prostor.

Putin: Zabili su nam nož u leđa

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je rušenje ruskog borbenog zrakoplova zabijanje "noža u ruska leđa" koje bi moglo imati ozbiljne posljedice po rusko-turske odnose.

– Razumijem da svaka zemlja ima svoje vlastite regionalne interese i uvijek smo to poštovali. Međutim, nikada nećemo tolerirati zločine kakav je ovaj današnji – naglasio je ruski predsjednik na sastanku s jordanskim kraljem Abdulahom II. u Sočiju.

– Naš avion srušen je nad Sirijom raketom 'zrak-zrak' ispaljenom iz turskog zrakoplova F-16. Pao je na teritorij Sirije, četiri kilometra od granice s Turskom. U vrijeme kada je na njega izvršen napad bio je na 6.000 metara visine i kilometar udaljen od turskog teritorija. Naši piloti i naš avion nisu bili prijetnja Turskoj. To je očito. Oni su provodili operaciju protiv Islamske države – istaknuo je Putin.

Za rušenje zrakoplova Suhoja-24 optužio je "suradnike terorista".

– Današnji gubitak zabijanje je noža u naša leđa koje su izvršili suradnici terorista. Ne mogu drukčije okarakterizirati ono što se danas dogodilo – kazao je.

Kako je dalje rekao, Rusija je već dugo upoznata s isporukom nafte Turskoj sa sirijskog teritorija koji su zauzeli teroristi. – Sada smo dobili nož u leđa: napade na naše avione koji se bore protiv terorizma – kazao je. Također je rekao da je Turska napala ruski Su-24 unatoč tome "što smo mi potpisali sporazume s američkim partnerima o sprečavanju incidenata u zraku, a Turska je, kao što je poznato, među zemljama koje su proglasile borbu protiv terorizma unutar koalicije predvođene SAD-om".

Kazao je da kontakti Turske s članicama NATO-a nakon napada na ruski avion izgledaju kao pokušaj da Savez posluži teroristima. Umjesto da su odmah uspostavili kontakt s Rusijom nakon incidenta, rekao je ruski predsjednik, oni su pozvali partnere u NATO-u na razgovore o tom pitanju. – To izgleda kao da smo mi srušili turski avion, a ne obratno – kazao je. – Znači li to da oni žele da NATO posluži Islamskoj državi?

NATO srušio prvi ruski zrakoplov od vrhunca hladnog rata

Turska je vojska u utorak srušila ruski borbeni zrakoplov Suhoj-24 zbog navodnog kršenja turskog zračnog prostora. Turski dužnosnici kazali su da je zrakoplov ignorirao deset upozorenja u pet minuta.

Ovo je prvi put da je neka zemlja NATO-a srušila ruski ili sovjetski zrakoplov još od pedesetih godina 20. stoljeća.

– Podaci koje imamo ovdje vrlo su jasni. Dva zrakoplova približavala su se našoj granici i mi smo ih upozorili jer su dolazili previše blizu – rekao je jedan visoki turski dužnosnik za Reuters. Vojska navodi da je zrakoplov bio upozoren, ali je ignorirao upozorenja.

Zrakoplov je srušen na sjeverozapadu Sirije, u blizini pokrajine Latakije, što je područje koje kontroliraju turkmenske oporbene snage, koje Ankara podržava. Radi se o sirijskim državljanima turskog podrijetla.

Sirijski Turci tvrde da su ubili jednog pilota poslije pada zrakoplova jer im je pokušao pobjeći. Ne zna se što je s drugim. Prema prvim informacijama, oba su se pilota uspjela katapultirati iz aviona.

 To je prvi ruski borbeni zrakoplov koji je srušen u Siriji otkako su 30. rujna počeli ruski zračni napadi na protivnike predsjednika Bashara al Assada.

Tijekom popodneva u Bruxellesu će se održati izvanredni sastanak veleposlanika NATO-a, a i Turska je sazvala svoje nacionalno vijeće sigurnosti kojim će predsjedati predsjednik države Recep Tayyip Erdogan. Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanike svih pet zemalja članica Vijeća sigurnosti i iznijet će im pojedinosti o rušenju Suhoja.

Igrom slučaja ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao je u srijedu u posjet Turskoj, ali ga je otkazao nakon rušenja zrakoplova.

>> Putin: Turska nam je zabila nož u leđa, ponaša se kao suradnik terorista

Komentara 59

US
Ustajaustasesvi
17:32 24.11.2015.

tko zna koliko neprijatelja ima rusija skojima se granici, evo ja znam 3 to su gruzija,ukrania,cecenia

SJ
Sve je uzalud
17:05 24.11.2015.

.doče Mica na kolica.............

EN
enresu
17:13 24.11.2015.

Koliko se pobili Kurda i Armenaca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije